BAGHETE FRANȚUZEȘTI

De ceva vreme, mă entuziasmez mai tare când îmi cumpăr oale, tăvi și forme de copt decât atunci când cumpăr haine sau cosmetice, probabil e vorba despre vârstă! 😂

Îmi doream de mult o tavă profi pentru baghete, dar m-am tot codit, însă când s-a ivit oportunitatea, am închis ochii și am comandat-o. Și bine am făcut! Baghetele ies divin, cred că vă dați și singuri seama din poze.

Coaja este subțire și extracrocantă, iar miezul este pufos, elastic, perfect! Dacă nu aveți o tavă de baghete și vă place să faceți pâine acasă, nu veți regreta dacă investiți în una. Dacă faceți pâine ocazional, să știți că baghetele se pot coace și liber, în tavă, însă își mai pierd din formă și textură.

Aluatul este simplu, eu l-am frământat la mașina de pâine, însă îl puteți frământa și manual sau la robot.

INGREDIENTE (3 baghete)

  • 500 g făină;

  • 240 ml apă călduță;

  • 8 g drojdie uscată;

  • 10 g sare;

  • 10 ml ulei.

Am pus ingredientele: apa, drojdia, făina, sarea și o linguriță de ulei în cuva mașinii de pâine și am lăsat-o să frământe în voie. După finalizarea programului, am uns un bol cu ulei, am mutat aluatul și l-am lăsat să dospească (acoperit) aproximativ 90 de minute la temperatura camerei.

Aluatul crește frumos, este ușor de lucrat cu el. După dospire l-am împărțit în 3 bucăți a câte 260 de grame. (Folosiți cântarul pentru baghete egale!)

Am întins fiecare bucată într-un dreptunghi, am rulat strâns dând forma de baghetă, ușor alungite spre capete, la dimensiunea tăvii. De fapt, un pic mai lungi decât tava, întrucât aluatul se mai strânge după ce îi dați formă.

Am înfăinat bine tava, am așezat baghetele, apoi am pus capacul și le-am lăsat să dospească alte 25 de minute. Între timp, am încins cuptorul la 230 de grade.

După a doua dospire, am uns baghetele cu apă, le-am crestat adânc cu o lamă specială pentru aluat (mi-am luat și din asta, nu îmi ieșeau perfecte crestăturile cu cuțitul, oricât de ascuțit ar fi fost!) și am presărat făină peste ele. Presărarea de făină nu e obligatorie, ține doar de aspect!

Am pus capacul și am dat baghetele la cuptor, la 230 de grade, pentru 25 de minute. După cele 25 de minute, am scos capacul și le-am lăsat încă vreo 5-6 minute să se rumenească, reducând temperatura la 220 de grade. Într-una din pozele de mai sus le vedeți cum arată când am luat capacul.

După coacere, am scos baghetele din tavă și le-am mutat pe un grătar să se răcească. Ador sunetele pe care le scoate pâinea fierbinte cât se răcește: trosnește și te îmbie să rupi o bucățică, dar trebuie să stai cuminte și să le lași în pace, măcar vreo 15 minute. Nu vă spun cum miroase în casă…!

Sunt absolut fantastice, bat, de departe, orice baghetă cumpărată din brutării, așa că vă invit să testați rețeta și să vă convingeți singuri!

Alte rețete de pâine găsiți aici.

Poftă bună!

2 comentarii

Lasă un răspuns