BLAT UMED DE CACAO

Am primit mai multe mesaje după ce am postat un tortuleț cu blat de cacao, privind rețeta mea favorită de blat. Abia atunci am realizat că nu am postat varianta de blat cu cacao, ci doar variante cu vanilie sau nucă. Trebuie să remediez rapid această situație, ca să vă bucurați și voi de cea mai simplă rețetă de blat umed cu cacao.

Blatul iese umed, așa ca nu are nevoie de însiropare, dar aceasta este chestiune de gust, întrucât dacă vă plac torturile foarte însiropate, niciodată nu strică puțin sirop ori compot de fructe, nu-i așa?

INGREDIENTE (formă de 20 cm)

  • 3 ouă;

  • 140 g îndulcitor/zahăr;

  • 100 g făină;

  • 100 g quark de vanilie/iaurt grescesc;

  • 30 g cacao;

  • un praf de sare;

  • Vanilie;

  • 1 linguriță de praf de copt.

Eu evit pe cât se poate să folosesc zahăr, așa că blatul meu este făcut cu Dulcișor de la Sweeteria, cu indice glicemic 0. Ideea este că oricât ne străduim, torturile sunt oricum bombe calorice, așa că dacă pot să tai din calorii și, în același timp, să păstrez standardele de gust și calitate, nu stau pe gânduri.

Am mixat ouăle cu îndulcitorul până au crescut în volum, apoi am adăugat quark-ul, sarea, o linguriță de pastă de vanilie și o linguriță de praf de copt, mixând lejer cât să se încorporeze.

Am lăsat mixerul și am omogenizat compoziția cu o spatulă, adăugând făina și praful de cacao, cernute în prealabil.

Am uns o formă de 20 cm cu unt și am tapetat-o cu cacao, apoi am răsturnat compoziția, am nivelat și am copt blatul pentru aproximativ 25-30 de minute, până a trecut testul scobitorii, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.

După coacere, am scos blatul și l-am răsturnat pe un grătar pentru prăjituri până la răcirea completă, după care l-am feliat în două. (merge și în 3 felii subțiri, cu multă îndemânare!)

Am umplut tortul cu cremă straciatella, după rețeta de aici, adaptând cantitățile și l-am ornat cu cremă de ciocolată, ca în această rețetă, tot cu cantități adaptate. (jumătate din compoziție)

Eu zic că a ieși fain pentru un tort făcut la repezeală, nu-i așa?

Lasă un răspuns