Există variante de dulciuri vegane absolut fantastice, cum sunt brioșele pe care vi le propun astăzi. Nu spun că sunt prietenoase cu silueta pentru că au în compoziție multă ciocolată, dar, savurate cu măsură, acestea sunt perfecte pentru perioada postului sau pentru persoanele care au adoptat un stil alimentar fără produse animale.
Brioșele au un interior umed, fudgy și aduc bine cu acele brownies veritabile. Și, da, nu conțin făină deloc pentru că am înlocuit-o cu fulgi de ovăz măcinați. Puteți folosi făină de ovăz sau puteți măcina voi fulgii la blender sau cu ajutorul unei râșnițe, cum doriți!
INGREDIENTE (12 bucăți)
120 g fulgi de ovăz măcinați/făină de ovăz;
100 g zahăr brun;
160 g banană coaptă;
65 g unt de arahide;
180 ml apă minerală;
50 g cacao;
1 linguriță praf de copt;
1/4 linguriță bicarbonat;
1 lingură pastă de vanilie;
100 g ciocolată termo, de post;
Un praf de sare.
Într-un bol am pus banana pisată, zahărul, pasta de vanilie, apa minerală și untul de arahide. Le-am omogenizat.
În vasul blenderului am pus fulgii de ovăz și i-am măcinat fin. Peste făina obținută am adăugat cacao, praf de copt, bicarbonat și sare. Am dat încă 2-3 pulsații, cât să se amestece bine.
Am răsturnat conținutul “uscat” în bol și am amestecat totul. Am adăugat aproximativ 80 g de picături de ciocolată (restul le-am păstrat pentru decor!) și am amestecat din nou, lejer, cu o spatulă.
Am pus hârtii în tava pentru brioșe și le-am umplut cam 3/4 cu aluat. Peste ele am presărat iarăși ciocolată, pe principiul: “cine să refuze ciocolata?”
Am copt brioșele pentru 27-30 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Nu merge testul scobitorii dacă vreți interiorul umed, deci va trebui să mă credeți pe cuvânt. Dacă așteptați să iasă scobitoarea curată, veți obține niște brioșe uscate, înecăcioase.
Brioșele rezistă bine la temperatura camerei până la 4 zile, în cutie cu capac sau, chiar mai mult, la frigider. Teoretic, ele merg congelate, însă nu am testat.
Alte rețete de brioșe găsiți aici.
Poftă bună!