Zilele astea ploioase au cerut insistent să aprind cuptorul. Nu de alta, dar gătitul chiar este o bună terapie. Iar când vine vorba de deserturi, sunt doar eu, ingredientele, cântarul, ustensilele și cuptorul. Parcă toate gândurile își apasă butonul de pauză și îmi găsesc momentul de liniște. Poate sună straniu, dar sunt convinsă că măcar câțiva dintre voi mă înțelegeți oe deplin.

Aveam chef de o prăjitură cu cireșe, iar primul gând mi-a zburat la clafoutis, însă l-am tot preparat în diverse variante și parcă aș fi vrut ceva nou, ciocolatos. Ok, zic, brownie să fie! Dar nu orice fel de brownie, ci una cu cremă de brânză. Sau, dacă vă place mai mult în variantă românească, negresă cu cremă de brânză și cireșe.
Ei bine, oricum i-am spune, nouă ne place tare ce a ieșit și zic să încercați și voi, mai ales că este sezonul cireșelor. Dar dacă nu sunteți fani cireșe (deși nu pot concepe asta!), e bine să știți că se poate prepara și cu alte fructe: vișine, zmeură, mure, afine, cam orice vă place!
Făină Pambac, da? Ca să nu îmi spuneți după că vouă nu v-au ieșit așa frumoase!

INGREDIENTE
- BLAT
100 g ciocolată cu lapte;
120 g unt;
20 ml ulei;
3 ouă;
50-70 g zahăr;
140 g făină Pambac, tip 000;
25 g cacao;
5 g praf de copt;
1/2 linguriță pudră de vanilie;
Un praf de sare.
- Crema de brânză:
250 g cireșe fără sâmburi;
250 g quark natur;
50 g cremă de brânză;
3 ouă;
110 g zahăr;
Vanilie, după gust.
Am scos sâmburii cireșelor și le-am pus într-o strecurătoare, cât m-am ocupat de aluat și cremă.
Am încins cuptorul la 180 de grade.
Am topit ciocolata și untul, apoi le-am lăsat câteva minute la răcorit. Am mixat 3 ouă cu 50 g de zahăr și un praf de sare, apoi am încorporat amestecul de unt și ciocolată. Am adăugat și uleiul, precum și pudra de vanilie. Gata, dați mixerul deoparte. Am cernut făina cu praful de copt și cacao, apoi am amestecat lejer, cu ajutorul unei spatule, până ce aluatul s-a omogenizat.
Am trecut la cremă: simplu de tot, am amestecat foarte bine toate ingredientele. Știți că nu mă dau în vânt după chestii complicate, nu? A, să vă spun că eu am folosit ouă de țară, micuțe. Aș zice un S. Dacă folosiți ouă mari, vă sunt suficiente 2 în aluat și 2 în cremă!
Cu toate ingredientele pregătite, am trecut la pusul în tavă: într-o formă rotundă, antiaderentă, cu diametrul de 26 cm, am turnat 2/3 de aluat, l-am nivelat cu o spatulă, apoi am turnat peste el crema de brânză. Peste brânză am așezat cireșele, apoi, cu o lingură, am împărțit deasupra restul de aluat rămas, foarte delicat, astfel încât să nu se scufunde și să acopere o bună parte din cremă și fructe. Gata, e bună de pus la cuptor!
Am copt prăjitura pentru 35 de minute. Timpul poate diferi ușor, în funcție de textura pe care o doriți (mai cremoasă, scădeți 5 minute – mai uscată, adăugați 5 minute) sau de cuptorul vostru. Dacă vă place textura din poze, să știți că merge și cu testul scobitorii. În schimb, o variantă mai cremoasă nu poate fi testată cu scobitoarea, ci va trebui să vă urmați priceperea și instinctul.
După coacere, am lăsat prăjitura să se răcorească în tavă, apoi am mutat-o pe un platou. Noi am tăiat-o călduță că Ștrumfilinca tropăia lângă platou. Apropo, a cerut “turtă”, în loc de tartă cum spune ea prețios oricărei prăjituri rotunde, dar să știți că nu m-am supărat!

Vă spun cât de bună este? Călduță sau rece, de la frigider, simplă sau cu un glob de înghețată de vanilie? Nu, nu vă spun, vă las să descoperiți voi!
Eu vă mai spun doar că rezistă lejer, dacă sunteți cumpătați, pentru 3-4 zile la frigider și, dacă o preferați în varianta caldă, o puteți reîncălzi ușor înainte de servire.
Poftă bună!