CHIFLE PUFOASE CU MĂLAI

Știți cum vă spun mereu că pâinea nu trebuie să fie plictisitoare? Dacă vrem pâine plictisitoare, o cumpărăm de la magazin. Dar dacă tot o facem în casă, trebuie să fie savuroasă, delicioasă și inedită!


La începuturile mele în ale bucătăritului am avut multe pâini eșuate, de începusem să îmi fie teamă de aluaturi. După ce m-am documentat și am înțeles câteva tehnici simple (dar absolut esențiale!), pâinea a început să îmi reușească, ba chiar mai mult, am ajuns în stadiul în care ador să fac aluat (chiar dacă mănânc rar!) și să fac pâine mai bună decât la brutărie.

Rețeta de astăzi este foarte simplă, cu reușită garantată! Și e musai să testați pâinea cu mălai. Ca amuzament, dacă nu știți ce vă place mai tare: mămăliga sau pâinea, aceasta este rețeta perfectă pentru voi!

INGREDIENTE (12 chifle mici)

  • 120 ml lapte;

  • 40 g mălai;

  • 5 g sare;

  • 280 g făină;

  • 30 ml apă călduță;

  • 5 g drojdie;

  • 20 g zahăr brun;

  • 1 ou;

  • ulei pentru uns;

  • 1 ou bătut și 1 lingură de mălai pentru decor.

Am pus laptele pe foc cu sarea și, când a început să dea semne de fierbere, am adăugat mălaiul și l-am fiert câteva minute, cât să se lege.

Am transferat mămăliga în cuva mașinii de pâine și am lăsat-o să se răcorească. (Aluatul se poate frământa și manual sau la mixer, fără probleme!). Peste mămăliga răcită, am adăugat apa, făina, zahărul, oul și drojdia, apoi am pornit programul de frământare.

Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, până ce și-a dublat volumul. Am cântărit apoi aluatul și l-am împărțit în 12 părți. (Ale mele au cam 40 g).

Am așezat chiflele modelate într-o tavă, pe hârtie de copt și le-am lăsat să dospească (acoperite) pentru alte 30-40 de minute, timp în care am încins cuptorul la 190 de grade.

Înainte de a da tava la cuptor, am uns chiflele cu ou bătut și am presărat peste ele mălai.

Am copt chiflele pentru aproximativ 20 de minute, până s-au rumenit frumos.

După coacere, am transferat chiflele pe un grătar să se răcească. Dacă puteți, lăsați-le 10-15 minute înainte de a rupe prima chiflă! Sunt extrapufoase, miezul se desface în pale, ca la cozonaci, sunt aromate și dispar foarte repede!

Rezustă bine și rămân pufoase pentru 3-4 zile la temperatura camerei, în pungă de hârtie sau, chiar și mai mult, la frigider, deși nu recomand să le refrigerați, întrucât aluatul se modifică și devine ceva mai dens.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *