CLAFOUTIS CU PRUNE

Clafoutis este printre preferatele mele (cred ca v-ați dat și singuri seama, găsiți mai multe rețete pe site): se face repede, din ingrediente puține, merge cu orice fel de fructe, are relativ puține calorii, are ingrediente sănătoase și poate fi mic dejun, desert sau gustare.

Se poate servi călduță, cu un glob de înghețată, rece, cu un pic de frișcă proaspătă, sau simplă, pudrată puțin cu zahăr. Rezistă la frigider 4-5 zile (la noi nu a apucat niciodată mai mult de 3 zile!). Dacă reglați cantitatea de zahăr sau schimbați îndulcitorul o puteți oferi și copiilor pe post de gustare.

Aveam rămase niște prune în congelator și am vrut să le consumăm pentru a face loc proviziilor următoare, că doar începe sezonul fructelor de vară! Și clafoutis a fost prima idee și cea mai bună, de altfel! Dar mai am o pungă de prune, așa că dacă aveți vreo idee bună despre ce aș putea face din ele, împărtășiți-o cu mine, vă rog!

Am lăsat prunele la decongelat într-o strecurătoare peste noapte, iar dimineață m-am apucat de treabă. Am folosit zahăr brun pentru o ușoară aromă de caramel care se potrivește de minune cu prunele, dar puteți îndulci cu orice doriți, stabil la copt să fie!
Alte două ingrediente grozave sunt zahărul aromat și pasta de vanilie de la Păstăi de Vanilie. Amestecul de zahăr aromat conține zahăr brun, scorțișoară și nucșoară și se completează bine cu gustul prunelor, dându-i acel gust specific tartelor franțuzești cu prune. Pasta de vanilie este formată din păstăi măcinate (pudră de vanilie) și extract de vanilie. Este foarte aromată, fiind necesară o cantitate foarte micâ pentru a da gust unei întregi prăjituri. O puteți comanda de aici, la un preț bun comparativ cu alte produse similare și vă asigur că este de foarte bună calitate.

INGREDIENTE

Am uns o tavă pentru tarte cu unt, apoi am tapetat-o cu pesmet. Am așezat în tavă prunele (jumătăți).

Am încins cuptorul la 180 de grade.
Am mixat ouăle cu sarea, zahărul, zahărul aromat și pasta de vanilie până au devenit spumoase. Am adăugat laptele și făina și am mixat scurt, cât să se omogenizeze. Am turnat amestecul lichid în tavă, peste prune, și am dat la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, până se rumenește, iar mijlocul este închegat. Prăjitura se umflă la copt, dar își revine pe măsură ce se răcește.

Și… gata! Aveți cam 10-12 porții de desert minunat, preparat cu un efort minim, din ingrediente hrănitoare.
Opțional, o puteți pudra cu zahăr după ce se răcorește puțin.

Poftă bună!

Lasă un răspuns