CONSERVE DE GOGOȘARI ÎN SOS DE MUȘTAR

Anul acesta spuneam că nu voi face mari pregătiri pentru iarnă, având în vedere că Ștrumfilinca și Prâslea mă țin ocupată 90% din zi. Cu toate acestea, am congelat diverse fructe și legume, am făcut magiun de prune, gem de gutui cu vanilie și nucă, salata de sfeclă roșie cu hrean, conserve de gogoșari în bulion și, pentru că am primit gogoșari bio de la țară, gogoșari în sos de muștar. Iarăși spun că sunt ultimele conserve, dar cine știe ce idee îmi mai vine?

Vă spun din capul locului cum stă treaba: gogoșarii ăștia, ca și rudele lor în bulion, sunt absolut delicioși. Merg de minune lângă fripturi, mâncare de carne sau mâncare de post, se pregătesc destul de ușor, sunt gata de servit în cel mult 2 săptămâni și rezistă, fără probleme, în cămară. Mă rog, teoretic rezistă, pentru că sunt așa de buni, încât îți vine să îi mănânci goi, cu pâine proaspătă!

Am povestit cam mult, acum zic să trecem la treabă:

INGREDIENTE

  • 1,5 kg de gogoșari curățați (aproximativ 2 kg întregi)

  • 150 g zahăr;

  • 150 ml ulei;

  • 150 ml oțet;

  • 150 g muștar;

  • 1 linguriță de sare;

  • 1 linguriță de boabe de piper;

  • 5 foi de dafin.

INDICAȚII

  • Am spălat bine gogoșarii, i-am curățat de cotoare și semințe, apoi i-am tăiat feliuțe.
    Într-o oală încăpătoare am pus toate celelalte ingrediente (cu excepția gogoșarilor) și am lăsat la fiert pentru aproximativ 5-7 minute. Sosul de muștar va părea tăiat, însă se va lega și va deveni cremos după câteva clocote.
    Ulterior, am adăugat gogoșarii feliați, am pus capacul și am lăsat la fiert pentru 10 minute, amestecând de 2-3 ori în acest timp.
    Nu fierbeți prea mult gogoșarii, ei trebuie să rămână crocanți pentru că se vor mai înmuia în borcan, în timpul marinării.
  • Cu o paletă am scos gogoșarii într-un castron, apoi am umplut borcanele, sterilizate în prealabil, întâi cu gogoșari, apoi am pus sos cu polonicul, iar cu ajutorul unei lingurițe cu coada lungă am scos aerul, astfel încât sosul să se distribuie uniform.

    Am așezar borcanele cu gura în jos și le-am pus înapoi în cuptorul rămas cald de la sterilizare, pentru a se răci lent. Pentru și mai multă siguranță, le puteți pune la cuptor, pentru 10 minute, la 150 de grade.
  • După ce s-au răcit complet, am etichetat borcanele și le-am așezat în cămară.

    Gogoșarii sunt gata pentru a fi mâncați în aproximativ 2 săptămâni. Din cantitățile de mai sus am obținut 2 borcane de 800 g și unul de 400 g, fără a-i îndesa prea mult.

V-am zis că nu așa greu? Hai, fuguța în piață și spor la treabă!

Lasă un răspuns