CORNURI PUFOASE CU MAGIUN DE PRUNE

Vremea mohorâtă de afară mă ruga insistent să aprind cuptorul pentru a-mi îmbunătăți starea de spirit și pentru a umple casa de arome grozave! Așadar, nu am stat mult pe gânduri, am pus făina Grania pentru prăjituri la treabă și am pus de-un aluat!

Inițial, aveam chef de niște poale-n brâu, dar sunt destul de calorice, iar copiii cam strâmbă din nas la umplutura de brânză, așa că am reglat direcția din mers: mi-am amintit de ultimul borcan de magiun de prune rămas și cam așa s-a născut rețeta de azi!

Voi puteți umple cornurile cu ce doriți: orice gem consistent (care nu curge!), bucățele de rahat, cremă de ciocolată, brânzâ dulce și stafide, etc. Eu vă recomand varianta cu magiun de prune pentru că sunt savuroase, dar ceva mai prietenoase cu silueta! Opțional, puteți adăuga și niște nucă măcinată în magiun!

INGREDIENTE (12 bucĂȚi)

  • Pentru aluat:
  • 500 g făină Grania pentru prăjituri;

  • 200 ml lapte cald;

  • 85 g zahăr;

  • 65 g unt moale;

  • 2 ouă;

  • Coaja rasă de la o lămâie;

  • 1 linguriță extract de vanilie;

  • 8 g drojdie uscată;

  • 2 g sare;

  • Umplutură:
  • 200-250 g magiun de prune;

  • Pentru uns și decor:
  • 1 gălbenuș de ou;

  • 2 linguri de lapte;

  • Zahăr pudră, opțional.

Am frământat aluatul în mașina de pâine pentru a scuti timp și efort, dar se poate frământa lejer, și manual sau la robot. Am pus în cuva mașinii întâi ingredientele lichide, apoi solidele și am lăsat aparatul să frământe conform programului. Precizez că aluatul este potrivit de dulce, întrucât încercăm să reducem zahărul din alimentație, dacă doriți un aluat dulce, puneți 100-120 g de zahăr.

Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, cam 90 de minute.

Am întins aluatul cu sucitorul într-o foaie rotundă cu grosimea de aproximativ 0,5 cm și am tăiat 12 triunghiuri. Am pus la baza fiecărui triunghi câte o linguriță de magiun, am rulat strâns, apoi am așezat cornul format într-o tavă pregătită cu hârtie de copt, cu lipitura în jos, astfel încât să nu se desfacă la copt.

Am acoperit cornurile cu un ștergar curat și le-am lăsat să dospească din nou, pentru alte 45 de minute.

Am încins cuptorul la 180 de grade.

Am uns cornurile cu gălbenuș amestecat cu lapte și le-am dat la cuptor, la 180 de grade, pentru 10 minute. În această etapă, cornurile cresc mult în volum!
După cele 10 minute, am redus temperatura la 170 de grade și le-am copt alte 10 minute. Ultima etapă, am redus temperatura la 160 de grade și le-am copt încă 10-12 minute. Ultima etapă poate varia între 8 și 15 minute, deci stați cu ochii pe cuptor. Eventual, dacă se rumenesc prea tare, dar nu sunt coapte la interior, le puteți acoperi cu hârtie de copt până se coc bine.

După coacere, am transferat cornurile pe un grătar pentru prăjituri. După ce s-au răcorit puțin, le-am pudrat cu zahăr. Cornurile se pot consuma călduțe, dar sunt bune chiar și în a treia zi, întrucât se păstrează moi și pufoase, iar aluatul se rupe în pale, întocmai ca la cozonacii reușiți.

Aceste cornuri sunt perfecte lângă o cană de lapte sau iaurt la micul dejun, lângă ceai sau cafea la gustare, dar merg și luate la pachet, la școală sau la serviciu. Să le încercați, nu au cum să nu vă placă!

Poftă bună!

Lasă un răspuns