Poale-n brâu moldovenești (brânzoaice)

Sau, altfel spus, cele mai bune plăcinte cu brânză. Un aluat pufos, asemănător celui de cozonac și o umplutură de brânză dulce cu multe stafide. Ce poate fi mai gustos? N-oi fi eu moldoveancă get-beget, dar rețeta mea vă garantează cele mai reușite plăcinte moldovenești.

Servings

9 bucăți

Prep time

60 minute

Cooking time

20 minute

Calories

274 kcal

INGREDIENTE ALUAT

  • 300 g făină;

  • 180 ml lapte călduț;

  • 50 g unt topit/ulei;

  • 1 ou și 1 gălbenuș;

  • 30 g zahăr;

  • 1 linguriță de coajă rasă de lămâie;

  • 5 g drojdie uscată;

  • 1 lingură de extract de vanilie;

  • 1 praf de sare.

INGREDIENTE UMPLUTURĂ DE BRÂNZĂ

  • 200 g brânză dulce;

  • 1 ou;

  • 120 g zahăr;

  • 50 g stafide sau merișoare;

  • 1 lingură de extract vanilie/1 plic de zahăr vanilat;

  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie;

  • 2-3 linguri de griș, în funcție de umiditatea compoziției;

  • Un praf de sare.

INGREDIENTE EXTRA:

  • 1 ou pentru uns;

  • Zahăr pudră.

INDICAȚII

  • Am pus toate ingredientele pentru aluat (întâi lichidele, apoi solidele) în cuva mașinii de pâine și am selectat programul de frământare, apoi am transferat aluat într-un bol uns cu ulei. Am lăsat aluatul la dospit, acoperit, timp de 40 de minute. (Timp în care și-a dublat volumul). Cât timp a crescut aluatul, am pregătit compoziția de brânză: am amestecat toate ingreduentele într-un bol. Stafidele nu trebuie hidratate, vor prelua umiditate din brânză.
  • Pe planșeta pentru aluat am întins o foaie dreptunghiulară, ajutându-mă cu făină, apoi am împărțit aluatul în 9 pătrate.
    Am pus câte o lingură de umplutură în fiecare pătrat. (aveti grijă să nu exagerați cu umplutura, altfel se vor desface la copt!) Am “adunat” marginile plăcintelelor peste brânză, la fel cum aș strânge poalele (vă dați seama din poză!) Am avut grijă să sigilez bine umplutura în interiorul plăcințelelor. Am așezat brânzoaicele în tavă, pe hârtie de copt, și le-am uns cu ou bătut
  • Am dat la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 175 de grade pentru alte 10 minute. Le-am lăsat puțin la răcorit și le-am pudrat din belșug cu zahăr pudră

Așa-i, că nu e greu?

Poftă bună!

2 comentarii

Lasă un răspuns