COZONAC CU MERE, ALUNE ȘI STAFIDE

Știu că pare o combinație mai neobișnuită pentru cozonac, dar trebuie să încercați această variantă: este în ton cu vremea și sărbătorile, pufos, aromat și… ceva mai light decât variantele tradiționale! Doar un picuț mai light pentru că aluatul de cozonac este unul bogat, gras, iar eu nu mă zgârcesc nici la umplutură!

Cozonacul se desface în pale, iar umplutura, deși surprinzătoare, este foarte potrivită și echilibrată. Puteți înlocui alunele cu nuci sau cu un mix de nuci, alune și migdale sau le puteți omite cu totul, dar atunci vă recomand să puneți în compoziția de mere 2-3 biscuiți digestivi, să absoarbă excesul de umiditate.

Eu am făcut un singur cozonac, inspirată fiind de 3 mere rătăcite în coșul cu fructe, dar dacă doriți să faceți doi cozonaci, doar dublați cantitățile.

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 350 g făină;

  • 1 ou + 1 gălbenuș;

  • 75 g unt moale;

  • 120 ml lapte călduț;

  • 4 g drojdie uscată;

  • Coaja de la o portocală;

  • 1/2 linguriță pastă de vanilie;

  • 60 g zahăr;

  • Un praf de sare.

  • Umplutură:
  • 3 mere potrivite;

  • 50 g alune de pădure;

  • 50 g îndulcitor;

  • 50 g zahăr brun;

  • 75 g stafide;

  • 1 lingură mix Apple Pie. (10% reducere pe www.spicehub.ro, folosind codul SH10).

  • Extra:
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns;

  • 2 linguri fulgi de migdale;

  • 1 lingură de zahăr tos.

Am frământat aluatul la mașina de pâine, punând ingredientele în următoarea ordine: laptele călduț, oul întreg și gălbenușul, zahărul, vanilia, drojdia, coaja de portocală, făina și sarea. Am pornit programul de frământare și, când aluatul a început să se lege, am adăugat și untul moale, la temperatura camerei, puțin câte puțin, până am reușit să îl încorporez pe tot.

După frământare, am mutat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit, acoperit cu folie alimentară, cam 90 de minute.

Cât a dospit aluatul, am curățat merele, le-am tăiat cubulețe și le-am călit, împreună cu zahărul și îndulcitorul, până s-a evaporat toată zeama. Am lăsat merele să se răcească, apoi le-am dat la robot împreună cu alunele. Ulterior, am adăugat în compoziție și stafidele și am lăsat umplutura deoparte, până i-a venit rândul.

Aluatul a crescut frumos, așa că l-am răsturnat pe o planșetă de silicon, îl puteți pune și pe blat, dar aveți grijă să fie bine uns cu ulei. Am împărțit aluatul în două părți egale. Am luat prima bucată, am întins-o într-un dreptunghi cu grosimea de un deget, am uns foaia de aluat cu jumătate din umplutură, apoi am rulat-o. Am procedat la fel și cu a doua bucată, apoi le-am împletit și le-am pus într-o formă antiaderentă, să dospească alte 45 de minute. Dacă forma nu este antiaderentă, vă recomand să folosiți hârtie de copt.

După a doua dospire, am încins cuptorul la 180 de grade, am uns cozonacul cu gălbenuș de ou, am presărat peste el fulgi de migdale și zahăr (care se va carameliza delicios în cuptor), apoi l-am dat la cuptor și l-am lăsat la copt aproximativ 50 de minute, până a trecut testul scobitorii și s-a rumenit fain.

După coacere, l-am lăsat vreo 5 minute în formă, apoi l-am răsturnat pe un grătar pentru prăjituri (pe o parte) și l-am tot sucit, de pe o parte pe alta, până s-a răcit în proporție de 75%. Nu de alta, dar pofticioșii nu mai aveau răbdare, așa că l-am tăiat călduț. Voi nu faceți ca noi, lăsați-l să se răcească de tot, dacă rezistați mirosului!

După răcirea completă, cozonacul se poate păstra în hârtie și prosoape de bucătărie sau folie alimentară, după cum doriți!

Poftă bună!

Lasă un răspuns