DROB DE PUI

Drobul de pui este unul dintre aperitivele tradiționale de Paște, însă este pregătit de gospodine și cu alte ocazii festive sau pe post de preparat pentru micul dejun.

Bineînțeles, fiind o mâncare des întâlnită în bucătăria românească, fiecare gospodină are rețeta ei. Astăzi vă prezint rețeta mea, foarte simplă și cu care nu veți da greș nici dacă sunteți la început de drum în ale bucătăritului. Un mare plus al rețetei mele? Aproape că nu conține ulei și carbohidrați, așadar devine un preparat proteic ce poate fi folosit cu succes în diete de slăbit.

Servings

10-12 porții

Prep time

60 min

Cooking time

50 min

Calories

150 kcal/felie

INGREDIENTE

  • 500 g ficat de pui;

  • 500 g inimi și pipote de pui;

  • 500 piept de pui;

  • 2 cepe;

  • 1 legătură de ceapă verde;

  • 1 legătură de usturoi verde;

  • 1 legătură de pătrunjel;

  • 1 legătură de mărar;

  • 4 ouă crude;

  • 4 ouă fierte;

  • 1 lingură de ulei;

  • 20 g unt;

  • sare și piper, după gust.

INDICAȚII

  • Vă dau un pont, încă de la început: dacă vreți să meargă rapid treaba, vă sfătuiesc să fierbeți carnea și organele cu o zi înainte. Eu obișnuiesc să fierb seara, le las la răcorit peste noapte, iar a doua zi fac drobul. Așadar, ați ghicit! Primul pas este să fierbem carnea și organele, toate puse separat, au timpi diferiți de fierbere.
  • Ceapa uscată se toacă mărunt și se călește într-o lingură de ulei. Ceapa trebuie să devină translucidă, dar să nu se ardă!
  • Carnea, organele și verdețurile le-am pus în vasul robotului de bucătărie și le-am mărunțit, având grijă să nu le fac pastă, întrucât îmi place drobul mai texturat, așa cum ați văzut în poze. Dacă nu aveți un robot de bucătărie, puteți toca mărunt la cuțit sau să folosiți mașina de tocat.
  • Peste amestecul de carne, organe și verdețuri am adăugat ceapa călită, sare și piper, precum și ouăle crude, apoi am amestecat foarte bine, ca la chiftele, până am obținut o compoziție omogenă.
  • Am tapetat o tavă de chec cu hârtie de copt și am pus cam 1/3 din compoziție, apoi am adăugat, pe lung, ouăle fierte și curățate. Acest detaliu este opțional, puteți renunța la ouă de tot, puteți folosi mai multe sau mai puține, după plac. Eu am crescut cu această idee: drobul bun și frumos are ouă fierte!
  • Peste ouăle fierte am adăugat restul compoziției, am nivelat și am presărat căteva bucățele de unt deasupra.
  • Am dat drobul la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 50-55 de minute, până este bine rumenit.
  • După coacere, l-am lăsat să se răcorească în tavă cam 10-15 minute, apoi l-am mutat pe un grătar de bucătărie, să se aerisească și să se răcească în tihnă.
  • După ce ajunge la temperatura ambientală, drobul se transferă pe un platou și se pune la rece până la servire. Mie nu îmi place drobul cald, plus că nu se feliază bine. Mi se pare grozav abia după ce și-a petrecut noaptea la frigider.

Chiar dacă necesită ceva mai mult timp pentru preparare, rețeta este foarte simplă. Drobul poate fi servit pe post de aperitiv de sărbătoare sau mic dejun și rezistă, fără probleme, 4-5 zile la frigider, acoperit cu folie alimentară. Totodată, este grozav de luat la picnic sau în excursii, așa că aveți toate motivele să îl testați, dacă nu ați făcut până acum și să încercați rețeta mea, dacă foloseați alta!

Lasă un răspuns