PRĂJITURĂ CU MĂLAI, CARDAMOM ȘI FISTIC

Astăzi a venit rândul prăjiturii cu mălai să fie în centrul atenției. Știu că pentru mulți sună surprinzător “prăjitură cu mălai”, dar este destul de întâlnită în Ardeal și Moldova. În Ardeal i se spune “mălai dulce”, în Moldova “alivanca” și există o multitudine de rețete! Nu are nicio treabă cu mămăliga, este pufoasă și aromată, iar în varianta pregătită de mine are iz oriental, deși, la bază, ea este un desert țărănesc, simplu, fără pretenții. Dar de ce să nu o facem deosebită?



Am însiropat-o și am presărat fistic tocat peste ea, făcând-o soră mai îndepărtată a desertului turcesc “revani”, care se prepară cu griș.


Dacă nu vă plac prăjiturile însiropate, o puteți mânca simplă, pudrată cu zahăr, cu smântână și dulceață sau doar cu dulceață, ori cu înghețată.
Prăjitura se face rapid, fără tehnici complicate! Eu am folosit mălai extra de la Pambac, un mălai foarte fin, potrivit prăjiturilor de acest fel. Cu cât mălaiul este mai fin, cu atât desertul va fi mai pufos și mai aerat, astfel că Pambac este o alegere potrivită! În completarea mălaiului, pentru a definitiva aluatul, am folosit făină Pambac 000, minunată pentru patiserie și cofetărie. Ingredientele de calitate vă garantează un rezultat excelent, așadar folosiți, întotdeauna, indiferent ce gătiți, doar ingrediente atent studiate, fără a face rabat la calitate. Și încă un lucru: calitativ nu înseamnă neapărat scump, așa cum nici scump nu înseamnă neapărat calitativ!

Dacă aveți un mălai mai puțin fin, vă recomand să îl puneți la râșniță înainte de a trece la prepararea aluatului, altfel veți simți granulele în prăjitură și nu e tocmai plăcut!

INGREDIENTE PRĂJI

  • 150 g mălai extra Pambac;

  • 250 g făină Pambac 000;

  • 150 g unt topit;

  • 250 zahăr;

  • 250 ml lapte;

  • 4 ouă;

  • 1 lingură praf de copt;

  • 1/2 linguriță cardamom.

  • 1 lingură extract de vanilie/un plic de zahăr vanilat.

  • SIROP:
  • 100 g zahăr;

  • 2 linguri Golden Syrup;

  • 2 linguri miere;

  • 1 lingură apă de flori de portocal;

  • Sucul de la o portocală/ 1 linguriță extract de portocală;

  • 1 linguriță cardamom/după gust;

  • 1 linguriță coajă de lămâie;

  • Fistic mărunțit pentru decor.

Într-un bol am pus untul topit și l-am frecat bine cu zahărul, apoi am adăugat ouăle, laptele, făina, mălaiul, praful de copt și mirodeniile: cardamom și vanilie. Dacă nu vă plac aceste arome, le puteți înlocui cu ce vă place: rom, fistic, migdale, portocale, lămâie, etc. Aluatul este gata!
L-am pus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (aprox. 30×20 cm) și l-am dat la cuptorul preîncălzit, la 175 de grade, pentru 30 de minute. (Până se rumenește și trece testul scobitorii).

Între timp, m-am ocupat de sirop. Am pus toate ingredientele într-o crăticioară și l-am lăsat să fiarbă cam 10 minute, până ce zahărul s-a dizolvat, iar siropul s-a îngroșat.

După coacere, am lăsat prăjitura să se răcească în tavă, apoi am tăiat marginile (pe care le-am mâncat pe loc, ajutată!) și am feliat-o în triunghiuri. O puteți felia după cum doriți: pătrate, romburi, etc, eu am ales triunghiuri pentru că mi s-a părut interesant. E destul de dulce și sunt suficiente bucățele mici, întocmai ca la toate deserturile însiropate, în stil turcesc.

Am așezat bucățile de prăjitură într-o casoletă, am turnat siropul peste ea și am lăsat să absoarbă bine, apoi am presărat fistic mărunțit, am pus capacul casoletei și am dat prăjitura la frigider peste noapte.

Este absolut minunată, pe cuvânt! Este aromată, se simte bine cardamomul, dar și portocala, dar și apa de flori de portocal. Pare o prăjitură cu adevărat trudită, când, de fapt, se face atât de repede și de simplu!
Se poate servi cu extra topping de fistic, alături de înghețată sau frișcă, merge bine lângă o socată sau limonadă, dar și lângă cafea!
Așadar, testați rețeta, savurați prăjitura și bucurați-vă!

Poftă bună!

Lasă un răspuns