PASTRAMĂ DE BERBECUȚ PE PAT DE MĂMĂLIGĂ

Cât încă mai este iarnă, se impune să exersăm câteva rețete calorice, sățioase și delicioase, în stil tradițional, de care nu m-aș atinge nici în ruptul capului după ce vremea se încălzește. Aici se numără și rețeta de astăzi, perfectă pentru un prânz de duminică.

Tot în categoria mâncărurilor “de iarnă” aș încadra iahnia de fasole, tortul de mămăligă “taci și-nghite”, precum și sarmalele, piftia ori salata a la russe.

INGREDIENTE (2-3 porții)

  • 400 g pastramă condimentată de berbecuț;

  • 2 linguri sos barbeque;

  • 1 lingură de zahăr brun;

  • 1 lingură de ulei.

  • Pentru servire: mămăligă, brânză sărată, felii de ardei iute și murături asortate.

Am scos pastrama din frigider cu vreo două ore înainte de a mă apuca de gătit, să aibă timp să ajungă la temperatura camerei. Într-o cratiță de fontă (merge și ceaun) am pus la încins o lingură de ulei, în care am călit rapid pastrama tăiată cubulețe.

După vreo 3-5 minute, am adăugat un pahar de apă, sosul barbeque și zahărul. Am dat focul la minim și am lăsat-o să se pătrundă bine. Când carnea a devenit fragedă (după vreo 45 de minute), am dat focul tare, să se evapore apa rămasă și să se îngroașe sosul. Dacă este nevoie, pe durata fierberii, completați cu apă caldă până ce carnea capătă consistența dorită.

Am pus rapid de mămăligă, am așezat mămăliga pe un platou, apoi am așezat carnea împreună cu sosul rămas, iar deasupra am presărat caș frământat (pus de mine în vară) și câteva felii de ardei iute. Am servit cu gutui murate și, recunoaștem cinstit, am lins blidele!

Lasă un răspuns