LIPII DE CASĂ CU IAURT (fără drojdie)

Rețeta de astăzi îmi ia mai mult să o povestesc decât să o prepar, întrucât nu folosim drojdie, nu avem timpi de dospire. Aluatul conține doar făină, iaurt, sare și praf de copt.

Lipiile sunt pufoase, cu buzunăraș perfect pentru orice umplutură vreți voi. Plus că este o bună modalitate de folosire a iaurtului, în cazul meu, cel pe care îl aduce Ștrumfilinca de la grădi.

Pentru preparare am folosit, bineînțeles, făină Pambac, așa cum v-am obișnuit. Făina aceasta are ceva magic: fie că pregătesc aluaturi dulci sau sărate, acestea ies mereu perfect, aluatul se leagă frumos și se coace frumos!

INGREDIENTE (6-8 bucăți)

  • 250 g iaurt natur;

  • 300 g făină Pambac;

  • 4 g sare;

  • 4 g praf de copt.

Aluatul se face foarte ușor: puneți toate ingredientele într-un bol, amestecați bine, apoi frământați ușor cu mâna. Fie îl lăsați 5-10 minute să se odihnească, fie îl porționați în 6-8 bucăți, apoi, ajutându-vă de făină, îl întindeți cu sucitorul în forme rotunde sau lunguiețe, după cum aveți chef.

Am încins o tigaie antiaderentă (neunsă) și am copt lipiile, aproximativ un minut pe fiecare parte.

Opțional, după coacere, le puteți unge cu unt aromatizat cu usturoi și puteți presăra peste ele pătrunjel, ca la pâinicile naan.

După coacere, le-am lăsat să se răcorească puțin pe un grătar, apoi le-am stivuit și le-am învelit în hârtie de copt. După răcirea completă, le puteți pune, cu tot cu hârtie, în pungă și pot fi consumate în 2-3 zile. Dacă le depozitați în frigider, vă recomand să le încălziți puțin în tigaie (câteva secunde pe fiecare parte), înainte de a le servi. Vor avea gust de proaspăt coapte!

Aici găsiți și o rețetă de bagels cu iaurt și brânză, tot fără drojdie, iar aici găsiți muuuulte alte rețete de lipii.

Poftă bună!

Lasă un răspuns