LIPII NAAN

Porțiile rămase din puiul tikka masala cereau cu ardoare niște pâinici indiene și am realizat că rețeta lor nu este publicată pe blog. Așadar, trebuia să repar repede această omisiune, întrucât nu vă pot priva de cele mai bune lipii din lume.

Nu degeaba este atât de faimoasă și de apreciată bucătăria indiană: lipiile sunt grozave, ușor crocante, aromate, cu interiorul moale și un pic gumat! Și dacă sunt preparate cu făină Pambac tip 000, reușita este garantată!

Lipiile naan diferă de lipiile noastre sau de pita grecească, întrucât absorb mai bine lichidele (de asta se și servesc alături de mâncăruri cu sos!), sunt mai elastice, pretându-se bine pentru sandwich-uri și se prepară cu iaurt, acesta dându-le interiorul pufos și gumat.

Am povestit destul despre ele, cred că e și momentul să vă pun la treabă:

INGREDIENTE (6 bucăți)

  • 250 g făină Pambac tip 000;

  • 150 g iaurt grecesc 2%;

  • 30 ml apă călduță;

  • 5 g drojdie uscată;

  • 5 g sare;

  • 1 lingură de miere;

  • 1 lingură de ulei;

  • 25 g unt topit;

  • Opțional, unt aromat cu usturoi și coriandru/pătrunjel proaspăt, pentru servit.

Am frâmântat aluatul în mașina de pâine, însă acesta se poate frământa și manual sau la robot. Am pus în cuva aparatului apa călduță, drojdia, iaurtul, mierea, făina și sarea și am setat programul de frământare. După ce aluatul s-a legat puțin, am adăugat și o lingură de ulei, apoi am lăsat mașina să frământe cam 15 minute.

Aluatul obținut este neted, elastic și foarte puțin lipicios: așa trebuie să fie, nu adăugați făină în plus! Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, aproximativ 90 de minute, până ce a crescut bine în volum.

Am împărțit aluatul în 6 bile egale (cu ajutorul cântarului!), apoi, pe planșeta de silicon, am întins, cu mâinile, lipiile.

Am pus la încins o tigaie de fontă. Am uns, una câte una, lipiile cu unt topit. Am copt fiecare lipie, pe rând, întâi pe partea unsă cu unt, cam 1-2 minute, iar înainte de a le întoarce, le-am uns cu unt topit pe partea negătită și le-am gătit încă 1-2 minute și pe cealaltă parte.

Mai puțin complicat spus, fiecare parte a lipiilor trebuie unsă cu unt înainte de a intra în contact cu tigaia încinsă.

Dacă nu aveți o tigaie de fontă, puteți folosi o tigaie obișnuită pentru coacere, însă sunt mai gustoase coapte în cea de fontă și nu ar strica să investiți în una, întrucât, tratată cum se cuvine, o veți avea pentru toată viața!

Pe măsură ce coaceți lipiile, acestea se stivuiesc una peste alta și, eventual, le puteți înveli cu un prosop de bucătărie pentru a le păstra calde și pentru a nu se întări.

Totodată, în funcție de cum vreți să le folosiți, le puteți unge, după coacere, cu unt topit, aromat cu usturoi pisat și coriandru sau pătrunjel tocat.

Pâinicile naan se pot păstra 2-3 zile la temperatura camerei, în pungă (după răcirea completă!), iar înainte de servire le puteți încălzi ușor în toaster, sandwich maker sau tigaie. Lipiile se pot congela (cu hârtie de copt între ele!), iar când hotărâți să le serviți, le decongelați lent la frigider, apoi le încălziți.

Sunt, de departe, cele mai bune turte, lipii sau pâinici pe care le puteți face în casă, fără mari bătăi de cap!

Poftă bună!

4 comentarii

Lasă un răspuns