PITĂ GRECEASCĂ

Pita grecească seamănă bine cu turtele sau lipiile noastre, doar că proporțiile de hidratare sunt ușor diferite și are o aromă discretă de ulei de măsline.
Cine a vizitat Grecia știe că pita însoțește aproape toate preparatele mediteraneene și completează, până la perfecțiune, gustul acestora.

Am pregătit pentru prânz creveți saganaki, așa că nu puteau fi însoțiți decât de o pită caldă, perfect echilibrată, făcută cu făină Pambac tip 650. Sosul acesta delicios al creveților poate fi mâncat și alături de orez, paste sau baghetă franțuzească, dar nu ar mai fi un prânz autentic grecesc.

Așadar, vă invit să vă bucurați de pita grecească acasă, urmând rețeta mea. Vă recomand călduros făina Pambac tip 650 pentru aluaturi de pâine, întrucât veți obține aluaturi perfecte, ușor de lucrat, cu o textură ideală.

INGREDIENTE

  • 550 g făină Pambac tip 650;

  • 300 ml de apă caldă;

  • 8 g drojdie;

  • 10 g sare;

  • 2 linguri ulei de măsline.

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine, în următoarea ordine: apa caldă, drojdia, o lingură de ulei de măsline, făina și sarea. Am setat programul de frământare și am lăsat mașina să își facă treaba, preț de vreo 15 minute.

După frământare, am mutat aluatul într-un bol uns cu o lingură de ulei și l-am lăsat să crească la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră. Timpul poate varia, până la 120 de minute, în funcție de temperatura ambientală.

În acest moment, aveți două opțiuni: coaceți pitele după cum voi explica mai jos sau puneți aluatul în frigider și îl folosiți când doriți. Puteți coace câteva, de poftă, iar restul aluatului să îl păstrați, la rece, pentru alte câteva zile. (Maximum 4!)

Eu am ales să coc doar jumătate astăzi, restul le voi prepara mâine.
Puneți aluatul pe un blat de lucru și împărțiți-l în 8 bucăți. Fiecare bucată o aplatizați cu mâinile până obțineți un cerc cu diamentrul de aproximativ 16-18 cm. Nu trebuie să fie cercuri perfecte și nu aveți nevoie de sucitor.

Am copt pitele într-o tigaie pentru clătite, bine încinsă. Nu am uns cu nimic tigaia. Dacă știți că tigaia voastră nu este antiaderentă, ungeți-o cu o picătură de ulei.

Puneți pita în tigaie, o lăsați cam 30 de secunde, până vedeți că se formează bule, o întoarceți și o coaceți 1-2 minute pe cealaltă parte, apoi o întoarceți din nou și o coaceți încă 1-2 minute. La copt, pita se va umfla și va crea acel “buzunar” pe care îl puteți umple cu orice aveți poftă: carne, sosuri, brânzeturi și salată, etc.
Pitele coapte le-am stivuit pe un grătar de prăjituri și le-am servit calde. Sunt minunate proaspete, abia făcute, dar rezistă bine pentru 2-3 zile, păstrate în hârtie sau pungă. Le puteți reîncălzi înainte de a le servi, în toaster sau tigaie.

Poftă bună!

3 comentarii

Lasă un răspuns