PLĂCINTĂ CU QUARK ȘI VIȘINE

Trebuie să adăugați plăcinta asta în rețetarul vostru! Se face rapid, este bogată în proteine și săracă în calorii și… cel mai important, are un gust fabulos!

Este soră cu plăcinta cu iaurt, dar se face mult mai ușor, este îmbogățită cu vișine delicioase care se completează de minune cu gustul vanilat al quark-ului. Brânza quark este o specialitate lactată, cu o consistență asemănătoare iaurtului grecesc, dar este bogată în proteine și săracă în grăsimi. Eu am folosit quark cu aromă de vanilie din Lidl, astfel că nu a fost nevoie să adaug decât două linguri de eritriol. Dacă alegeți să folosiți varianta natur, îndulciți-o după gust, fie cu zahăr, fie cu îndulcitor stabil la copt.

INGREDIENTE

  • 200 g foi de plăcintă;

  • 500 g quark de vanilie;

  • 200 g iaurt grecesc 10%;

  • 200 g vișine decongelate și scurse;

  • 2 linguri eritriol;

  • 5 ouă;

  • 25 g griș;

  • 1 lingură de amidon;

  • Zahăr pudră pentru ornat. (Opțional)

Prepararea este o joacă, nu ungem foi, nu învârtim ștrudele, ci… atenție: tăiem foile în fâșii subțiri! Într-un bol am amestecat quark-ul, iaurtul, ouăle, grișul și eritriolul (sau zahărul). Am feliat fin foile de plăcintă, le-am amestecat în lichid și le-am lăsat așa vreo 10 minute.
Am încins cuptorul la 175 de grade.

Am pus hârtie de copt într-o tavă pătrată de 24×24 cm. Am amestecat vișinele decongelate și scurse cu amidonul, apoi am turnat 1/3 de cremă în tavă, 1/2 din cantitatea de vișine, cremă, vișine și iar cremă.

Am dat tava la cuptorul preîncălzit și am copt plăcinta pentru vreo 50-60 de minute (până se rumenește pe margini și este fermă la atingere în mijloc). Am lăsat plăcinta să se răcească în tavă vreo două ore, apoi am feliat-o și am pudrat-o cu zahăr.

Este bună călduță, la temperatura camerei, dar mai ales rece, de la frigider. Așadar, dacă aveți răbdare, lăsați-o câteva ore la rece. Sau, fiind chestiune de gust, încercați-o în toate variantele și vedeți cum vă place mai mult!

Este un desert răcoros, lejer, se poate prepara și vara, cu fructe proaspete, dar și toată iarna cu fructe conservate.

O porție are mai puțin de 200 kcal, în varianta pregătită de mine, așa că nici nu vă îngrașă dacă o serviți cu cumpătare! E drept, e o probă de ambiție să te oprești la o singură bucată pentru că este foarte, foarte bună!

Abia aștept să o pregătiți și să îmi spuneți cum vi se pare!
Alte rețete de plăcintă găsiți aici.
Poftă bună!

2 comentarii

Lasă un răspuns