STROMBOLI

Stromboli este denumirea autentică a rețetei pe care urmează să v-o prezint astăzi, dar îi puteți spune și sandviș gigant sau pizza rulată, un fel de ruladă aperitiv din aluat de pâine, umplută cu brânză și salam ori șuncă, legume și orice mai vreți voi!

Cea mai faină parte la acest preparat este că doar la desert nu se potrivește. În rest, îl puteți pregăti ca aperitiv, la mic dejun, brunch, prânz, cină sau de pus la pachet, de luat la picnic sau în excursii, putând fi ușor personalizat după gustul vostru.

INGREDIENTE (4-6 porții)

  • ALUAT
  • 300 g făină;

  • 180 ml de apă călduță;

  • 1 linguriță de zahăr/miere;

  • 1 lingură ulei de măsline;

  • 5 g drojdie uscată;

  • 5 g sare.

  • UMPLUTURĂ:
  • 150 g salam/șuncă;

  • 100 g mozzarella gourmet;

  • 75 g cheddar maturat;

  • 100 g ardei gras roșu;

  • 100 g passata;

  • 1 lingură mix de condimente Mario&Luigi;

  • Extra:
  • 1 lingură de ulei de măsline pentru uns;

  • Semințe de susan.

Pentru aluat, am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine, întâi lichidele, apoi solidele și am pornit programul de frământat. Nu am lăsat mașina să finalizeze programul, am scos aluatul într-un bol uns cu ulei după ce a devenit o bilă netedă, ușor moale, dar nelipicios. Nu adăugați făină în plus, maximum o lingură peste cantitatea din rețetă și numai dacă e musai necesar. Aluatul trebuie să fie ușor moale, vrem un miez pufos și plin de găurele! Aluatul se poate frământa ușor și manual sau la robot.
Am lăsat aluatul să dospească vreo 45 de minute la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentară, timp în care a crescut mult, iar eu m-am apucat de pregătit ingredientele pentru umplutură.

După dospire, am încins cuptorul la 200 de grade și am întins aluatul pe o planșetă de lucru, la dimensiunea tăvii folosite. (Cu o grosime de aproximativ 0,5 cm).

Passata am amestecat-o cu mixul de condimente de la SpiceHub (pe care îl puteți comanda cu 10% reducere, folosind codul SH10) și cu ea am uns aluatul, lăsând marginile libere.

Am pus mozzarella peste sosul de roșii, apoi salamul tăiat cubulețe, ardeiul tocat și brânza cheddar (puteți folosi și cașcaval obișnuit).

Am pliat capetele, apoi, ajutându-mă de planșeta de silicon, am rulat aluatul cu umplutura și l-am transferat (cu lipitura în jos) în tava de copt antiaderentă. Dacă folosiți tavă obișnuită, puneți hârtie de copt pe blat, sub aluat. Vă va ajuta să rulați, să transferați și să coaceți preparatul!

Am pulverizat ulei de măsline peste ruloul format, am tăiat în câteva locuri pentru ca aburul să aibă pe unde să iasă și am presărat semințe de susan.

Am copt în cuptorul preîncălzit pentru vreo 25-30 de minute, până s-a rumenit și a mirosit amețitor de bine în bucătărie!

Înainte de a felia rulada, trebuie lăsată la răcorit măcar vreun sfert de oră, altfel va fi cam dificil să scoateți felii frumoase, întrucât va curge umplutura. E bună cu ketchup ori sos iute, sana, iaurt sau chiar salata! A, și e bună și a doua zi, în caz că vă rămâne, doar să o încălziți ușor!

Poftă bună!

Lasă un răspuns