TORT NAPOLEON (FĂRĂ COACERE)

Sigur ați auzit de faimosul tort Napoleon, însă este delicat, necesită timp de preparare și ceva îndemânare pentru a-l face de la 0. Viața de mamă de doi nu îmi permite să petrec ore lungi în bucătărie (și sunt convinsă că toți părinții de copii mici mă aprobă!), așa că am luat-o pe scurtătură și am recreat faimosul desert fără coacere, fără frământat și fără timpi îndelungați de așteptare. Adică am scurtat atât de mult rețeta, încât nici măcar foitajul nu l-am copt eu.

Sper că v-am făcut curioși și veți urmări (și, bineînțeles, testa!) rețeta.

INGREDIENTE (tort cu diametrul de 20 cm)

 • Pentru blat:
 • 3 foi de cremșnit;

 • Crema:
 • 150 g zahăr;

 • 675 ml lapte;

 • 40 g amidon;

 • 3 gălbenușuri și 2 ouă;

 • 150 g lapte condensat;

 • 100 g unt;

 • Esență de vanilie.

 • Decor:
 • Fructe de pădure proaspete, frunze de mentă și foitaj sfărâmat.

Am început cu crema: nu am respectat nicio regulă, am pus toate ingredientele (cu excepția untului și a vaniliei) într-o crăticioară, am omogenizat cu un tel și am pus amestecul la foc mic, până se îngroașă. (8-10 minute). Este, de fapt, o cremă de vanilie îmbogățită cu lapte condensat, dacă nu aveți lapte condensat sau nu aveți chef să faceți, îl puteți omite și faceți o cremă simplă de vanilie, mărind cantitatea de zahăr. Recomandarea mea este să nu renunțați la laptele condensat, îi dă un gust special.

Crema trebuie supravegheată constant, amestecând bine cu un tel (mai ales când se îngroașă), întrucât există riscul să se prindă și, dacă apucă să capete gust de afumat, este inutilizabilă. Știu asta pentru că am comis-o și eu la începuturile mele timide de a găti, încât mi se părea că nu voi reuși niciodată să fac o prăjitură comestibilă.

După ce crema s-a legat, stingeți focul, omogenizați bine de tot și lăsați-o 5 minute să se răcorească. Adăugați apoi untul cubulețe și esența de vanilie și încorporați-le în cremă.

Am acoperit crema cu folie alimentară, chiar pe suprafață, ca să nu prindă pojghiță și am lăsat-o cam o oră să se mai răcească. (La temperatura camerei)

Între timp, am decupat blaturile. Din 3 foi de cremșnit am decupat 6 blaturi, așadar tortul are 6 foi și 7 straturi de cremă. Nu vă faceți griji dacă se mai rupe foitajul, îl așezați frumos, nu va dăuna cu nimic tortului.

Marginile le păstrați, le puneți într-o pungă cu fermoar și le mărunțiți bine, din ele vom face decorul.

După ce crema s-a răcorit, am montat tortul. Am așezat inelul pe platou, am pus o lingură de cremă, apoi primul blat, alternând straturile astfel încât să terminăm cu cremă. Vă recomand să păstrați 1-2 linguri de cremă, pusă în folie alimentară, pentru finisaje. Am lăsat tortul montat aproximativ 4 ore la temperatura camerei, apoi am dat tortul la frigider peste noapte.

A doua zi mi-am pregătit fructele (spălate și bine uscate!), foitajul sfărâmat, crema păstrată și frunzulițele de mentă.

Cu ajutorul unui cuțit am desprins de jur împrejurul tortului, am desprins inelul, am reparat micile imperfecțiuni cu crema rămasă și am îmbrăcat tortul în foitajul sfărâmat.

Am ales un decor simplu, o coroniță din fructe de pădure (coacăze, afine și căpșune) și frunze de mentă. Se face rapid, arată îngrijit și nu aduce calorii suplimentare, dând, totodată, o notă fresh acestui desert.

Voi puteți alege orice decor doriți: ciocolată rasă, aveline de frișcă, mousse de ciocolată cu mascarpone, cremă de mascarpone cu smântână, etc. Mie mi s-a părut că simplitatea preparării se potrivește cu simplitatea decorului, așa că nu l-aș decora altfel.

Pe cât de simplu de preparat, pe atât de fabulos e gustul, vă promit!

Poftă bună!

Lasă un răspuns