Așa cum vă povestisem aici, laptele condensat este unul dintre ingredientele obligatorii pentru o înghețată cremoasă, obținută fără aparat de înghețată sau amestecare din 30 în 30 de minute. Totodată, laptele condensat poate fi folosit pe post de sos pentru deserturi sau cafea, pentru tarte, prăjituri sau bomboane de casă.
Se găsește relativ greu și doar în hipermarketuri, din câte știu. Mai demult, am scris o rețetă de lapte condensat pe bază de lapte praf, apă și zahăr, extrem de rapidă. Această rețetă o găsiți aici.
Dar, de data asta, nu aveam lapte praf în casă, așa că am făcut laptele condensat din lapte integral și zahăr pudră. Am citit rețete care conțineau praf de copt – nu recomand, lasă un gust leșios, sau smântână dulce – iarăși, nu recomand, nu este același gust.
Singura mențiune este că vă trebuie timp și răbdare, “operațiunea” durează în jur de 40-50 de minute.
În funcție de calitatea ingredientelor și diametrul cratiței în care pregătiți laptele, din cantitățile de mai jos veți obține 5-600 ml de lapte condensat.
Eu am folosit o tigaie largă, cu diametrul de 30. Cu cât mai largă, cu atât se scurtează timpul de preparare.
Am pus laptele în tigaie împreună cu zahărul și am dat focul la minim, mestecând ocazional. După aproximativ 30 de minute, laptele a început să se îngroașe ușor. După acest moment, are nevoie de încă 5-10 minute de fierbere pentru a fi gata. Aveți grijă, cu caramelizați amestecul, se va schimba atât culoarea, cât și gustul laptelui condensat.
Cât este cald, laptele condensat este încă fluid, dar îmbracă lingura. Pe măsură ce se răcește, el capătă o consistență mai legată.
Am dat laptele condensat prin sită (deși nu ar fi avut nevoie, era foarte fin și cremos și înainte) și l-am pus într-un borcan. L-am lăsat să ajungă la temperatura camerei, apoi l-am dat la frigider.
Poate fi păstrat până la 2-3 săptămâni la frigider sau timp de 3 luni la congelator.
Dacă vreți să îl folosiți pentru această rețetă de înghețată, laptele condensat trebuie să fie complet răcit înainte de a-l folosi.
Spor la bucătărit!
[…] aici. Promit să postez curând și o rețetă cu lapte condensat fără lapte praf. LE. Aveți aici o rețetă super simplă de lapte condensat din 2 ingrediente: lapte și zahăr […]
[…] caju, bucăți de ciocolată, etc). Cealaltă treime de frișcă am amestecat-o cu 3 linguri de lapte condensat și o linguriță de lichior de vanilie. Alcoolul are rolul de a împiedica formarea acelor de […]
[…] îl puteți cumpăra sau îl puteți pregăti în casă, după una dintre rețetele de pe blog. (aceasta sau […]
[…] 300 ml lapte condensat; […]
[…] să știți. Colecția de până acum o puteți consulta aici. Și pentru că mai aveam lapte condensat făcut de mine, rețeta de astăzi este din categoria celor simple, fără ouă, fără lapte, […]
[…] 400 g lapte condensat; […]
[…] 400 ml lapte condensat; […]
[…] de lămâie, până ce crema s-a legat. Puteți folosi lapte condensat din comerț sau de casă (rețeta aici). Dacă folosiți lapte condensat neîndulcit, adăugați în compoziție 100-130 g de zahăr […]
[…] 150 g lapte condensat; […]