ZACUSCĂ DIETETICĂ DE VINETE ȘI ARDEI COPȚI

Încă de când am făcut zacusca dietetică de dovlecei îmi propusesem să testez, în plin sezon, o zacuscă de vinete și ardei, gătită în aceeași modalitate light. Rezultatul este unul wow, așa că merită împărtășit cu voi!

Tuturor ne place zacusca, dar trebuie să admitem, în unanimitate, că este un procedeu care necesită multă muncă și timp. Dacă v-aș spune că rețeta mea taie mult din timpul pierdut în varianta clasică a rețetei? Așadar, până acum, există cel puțin trei mari avantaje ale acestei rețete: gătită mai sănătos, mai puține calorii, mai puțin timp de preparare.
Dacă v-am convins să o testați, zic să ne apucăm de treabă.

INGREDIENTE

  • 2 vinete potrivite;

  • 1 dovlecel;

  • 2 roșii mari;

  • 2 cepe;

  • 5 ardei kapia copți;

  • 2 frunze de dafin;

  • 2 linguri de zahăr brun;

  • 2 linguri de ulei;

  • 1 cățel de usturoi;

  • Sare, piper, fulgi de chilli, după gust.

Din ingredientele de mai sus am obținut 3 borcane de 400 g.

Ardeii îi aveam deja copți și curățați de cotoare.
Am curățat vinetele și dovleceii și le-am tăiat cubulețe, apoi le-am pus în tava cuptorului, așternută cu hârtie de copt. Cepele le-am tăiat în 4, iar roșiile felii groase. Am stropit cu ulei legumele, am presărat zahărul brun peste ele și le-am dat la cuptorul preîncălzit, la 220 de grade, pentru aproximativ 60 de minute.

Legumele s-au caramelizat puțin (cu ajutorul zahărului brun) și au prins aroma aceea minunată de copt, de fum.

Am curățat pielița roșiilor, apoi am pus toate legumele în robotul de bucătărie și le-am procesat puțin. Mie nu îmi place zacusca tip pastă fină, o prefer cu bucățele, dar cum totul ține de gust, o mărunțiți exact atât cât vă place.

Am pus legumele mărunțite în vasul multicooker-ului, am condimentat cu sare, piper, fulgi de chilli, foi de dafin și un cățel de usturoi pisat. Dacă nu aveți un multicooker, folosiți o oală antiaderentă. Singurul dezavantaj este că zacusca va trebui păzită și amestecat continuu în ea.
În cazul multicooker-ului, am setat funcția “STEW” pentru 30 de minute și mi-am văzut de alte treburi prin casă. După cele 30 de minute, am eliberat presiunea, am ridicat capacul: zacusca era perfectă! Am umplut două borcane sterilizate după această metodă, am pus capacele și le-am așezat pentru 5 minute cu fundul în sus. Al treilea borcan l-am păstrat pentru consum, lângă lipii de casă!

Pentru a fi sigură că zacusca se va păstra bine în cămară, am dat borcanele cu capac la cuptor, la 125 de grade, pentru 60 de minute, apoi le-am lăsat să se răcească lent, în cuptor.

Zacusca se poate personaliza după gust, poate deveni ușor baby friendly renunțând la zahăr și sare, poate deveni keto dacă se înlocuiește zahărul cu tagatoza și se folosește ulei de măsline, totul ține de gust și imaginație!

Poftă bună!

Un comentariu

Lasă un răspuns