CHEC CU BANANE, CACAO ȘI CIOCOLATĂ

V-am povestit că mai mereu cumpărăm cam multe banane, acestea ajung să se coacă repejor, așa că nu mai sunt apetisante. Așadar, o dată pe lună (sau chiar mai des!) bananele prea coapte se transformă în chec cu banane (banana bread), brioșe cu banane sau smoothie.

Moș Nicolae a adus și el cam multe banane, așa că aveam 3 banane coapte care implorau să își schimbe destinul. Zis și făcut, doar că mi-ar fi fost poftă de ceva ciocolatos. Din aceste împrejurări, a rezultat unul dintre cele mai bune checuri ale mele: pufos, ușor umed, cu gust intens de ciocolată și banane, o combinație grozavă!

Checul va fi și pe placul copiilor, fără îndoială, și se poate adapta în funcție de vârsta lor: puteți renunța complet la zahăr sau îl puteți reduce, puteți înlocui pudra de cacao cu pudră de roșcove, puteți înlocui bucățelele de ciocolată cu nuci, alune, stafide sau merișoare (tocate mărunt), doar să vă puneți talentul și imaginația la lucru!

Am folosit făină Grania pentru prăjituri pentru o textură umedă, deloc înecăcioasă, așa cum îi stă bine unui chec cu banane.

INGREDIENTE (12-14 felii)

  • 200 g făină Grania pentru prăjituri;

  • 40 g cacao;

  • 3 banane mari coapte;

  • 50 g zahăr brun;

  • 60 g zahăr alb;

  • 100 g unt la temperatura camerei;

  • 3 ouă mici; (sau 2 mari)

  • O linguriță pastă de vanilie/un plic de zahăr vanilat;

  • 1 lingură de smântână sau iaurt gras; (aprox. 30 g)

  • 50 g bucățele de ciocolată + 15 g decor;

  • O mână de nuci mărunțite; (opțional)

  • 3/4 de linguriță de bicarbonat;

  • Un vârf de linguriță de praf de copt;

  • Un praf de sare.

Am încins cuptorul la 180 de grade.

Am mixat untul moale cu zahărul, ouăle și vanilia, până am obținut o compoziție cremoasă. Am adăugat apoi: făina, cacaua, bicarbonatul, praful de copt, sarea,smântâna și bananele pasate. Am mixat scurt, cât să se omogenizeze compoziția, nu trebuie mixat excesiv, întrucât nu trebuie dezvoltată rețeaua de gluten, astfel ca prăjitura să iasă aerată.

Am adăugat bucățile de ciocolată și nucile tăiate grosier, am amestecat cu o spatulă și am transferat aluatul într-o tavă de chec antiaderentă, în care am pulverizat ulei pentru copt. (Puteți folosi și hârtie de copt!)

Am copt checul pentru aproximativ 55-60 de minute. (Până trece testul scobitorii). După coacere, am scos checul din formă și l-am lăsat să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.

Checul rezistă bine cam 3 zile la temperatura camerei (acoperit cu folie alimentară) sau chiar mai mult, dacă alegeți să îl păstrați la frigider. Păstrat la rece, va deveni ceva mai dens, însă îl puteți încălzi ușor înainte de consum. Nu recomand congelarea acestui chec.

Pentru o masă festivă, îl puteți glazura cu o cremă de brânză amestecată cu frișcă și zahăr pudră, însă vă asigur că este perfect fără niciun adaos.


Se poate savura la desert, gustare sau chiar mic dejun de weekend și este minunat de luat la pachet pentru că nu face firimituri. O felie are în jur de 220 kcal.

Poftă bună!

Un comentariu

Lasă un răspuns