TARTĂ CU MERE (GALETTE CU MERE)

Dacă tot gătim cu fructe de sezon, vă invit să testați o rețetă minunată de tartă cu mere sau, mai fancy spus, galette cu mere sau crostata cu mere.

Tarta se face rapid, din ingrediente puține și are un gust de care vă veți îndrăgosti. Crusta este fragedă și crocantă, iar merele sunt aromate și moi, tăindu-se în felii perfecte.

Nouă ne place călduță, cu înghețată și sos caramel, dar este foarte bună și rece, păstrându-se bine 2-3 zile.

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 180 g făină Grania pentru prăjituri;

  • 2 linguri de zahăr;

  • 100 g unt rece, 82% grăsime;

  • Un praf de sare;

  • 50 ml de apă rece.

  • Umplutură:
  • 4 mere curățate și feliate;

  • 2 linguri de făină;

  • 3 linguri de zahăr;

  • 1 lingură condiment apple pie;

  • 20 g nuci mărunțite.

  • Decor:
  • 1 gălbenuș pentru uns;

  • 1 lingură de zahăr brun.

Pentru aluat am pus făina Grania pentru prăjituri, sarea, untul rece (tăiat cubulețe) și zahărul în vasul robotului de bucătărie. Am mixat până ce amestecul a devenit nisipos, am adăugat apa foarte rece și am mixat din nou până ce aluatul s-a adunat într-o bilă omogenă.

Aluatul se pune în folie alimentară, ușor aplatizat, și se dă la frigider pentru minimum o oră. Poate fi pregătit și în avans, rezistă la frigider 2-3 zile sau poate fi congelat. În cazul congelării, se decongelează la frigider, apoi se lasă 10-15 minute la temperatura camerei înainte de a-l întinde.

Am curățat merele, apoi le-am feliat foarte subțire cu o răzătoare tip mandolină. Le-am pus într-un bol și am presărat peste ele o lingură generoasă de mix apple pie.

După ce aluatul s-a răcit, am înfăinat ușor blatul, am întins o foaie cu diametrul de aprox. 30 cm (nu vă faceți griji pentru marginile neregulate, acesta este farmecul tartelor rustice tip galette), am presărat aprox. 2 linguri de făină și una de zahăr (lăsând margini de 1-2 cm), apoi am așezat merele. Printre mere, am presărat încă o lingură de zahăr și câteva nuci mărunțite. După ultimul strat de mere, am presărat încă o lingură de zahăr și câteva nuci.

Am ridicat marginile și le-am presat peste umplutură, creând un fel de bol din aluat.
Am încins cuptorul la 190 de grade, am uns marginile cu gălbenuș de ou și, tot pe margine, am presărat aproximativ o lingură de zahăr brun.

Am dat tarta la cuptor pentru 35 de minute, până ce este bine rumenită, iar merele sunt moi.

După coacere, tarta trebuie să se răcorească 10-15 minute în tavă, înainte de a o felia, apoi se poate servi cu poftă, după cum aveți chef: simplă, pudrată cu zahăr, cu înghețată, caramel sau frișcă.

Aici găsiți și o variantă de galette cu prune și migdale.

Poftă bună!

Lasă un răspuns