Știți piureul acela de dovleac pe care îl pusesem la congelator? Mi-a tot stat gândul la el zilele acestea în care tot așteptăm să vină primăvara promisă la meteo. Ei bine, deși azi speram să fac o baie de soare la 10 grade, temperaturile maxime au fost de aproximativ 2 grade, moment la care inima mea de pasionată de gătit a cerut să aprindem cuptorul. Zis și făcut!

Să nu vă sperie aluatul de casă, se face foarte simplu și rapid, este elastic, ușor de întins, o plăcere să lucrezi cu el! Bineînțeles, secretul meu pentru aluaturi dulci reușite este, întotdeauna, făina Grania pentru prăjituri.

Rețeta mea nu conține zahăr decât pentru decor, întrucât aluatul nu are nevoie de zahăr, iar în umplutură am pus eritriol, un îndulcitor cu indice glicemic 0. Voi puneți ce vreți, ce folosiți de obicei!
INGREDIENTE
- ALUAT:
250 g făină Grania pentru prăjituri;
100 g smântână fermentată 20% grăsime;
1 ou;
70 g unt moale;
1 lingură de oțet;
1 linguriță de praf de copt;
un praf de sare.
- UMPLUTURĂ:
350 g piure de dovleac;
50 g eritriol/zahăr (sau după gust);
30 g nuci mărunțite;
1 lingură Pumpkin Pie;
1 lingură de griș Pambac.
Într-un bol am pus untul moale, oul, smântâna și oțetul și le-am amestecat până am obținut o textură cremoasă, am adăugat făina, praful de copt și sarea și am frământat, cu mâna, un aluat neted și omogen. Am acoperit aluatul cu folie alimentară și l-am dat la rece pentru 30 de minute.
Între timp, am pregătit unplutura: am pus într-o tigaie piureul de dovleac direct din congelator și îndulcitorul. Când dovleacul s-a dezghețat, am adăugat condimentul Pumpkin Pie de la SpiceHub (unde toți cititorii Zice Mami au 10% reducere la comenzi, folosind codul SH10) și nucile tocate grosier. Am gustat și a fost suficient de dulce. Așadar, reglați gustul de dulce după preferințele voastre! Am lăsat amestecul să se răcească la temperatura camerei.
Am întins aluatul în foaie subțire, am pus umplutura de dovleac pe toată suprafața, am sigilat marginile, am rulat în sul, după care am format un melc din aluat.
Am încins cuptorul la 190 de grade.
Am tapetat o formă de 20 cm cu hârtie de copt și am așezat plăcinta, presând ușor cu palma. Nu vă îngrijorați pentru eventualele crăpături, umplutura nu curge!
Am copt plăcinta pentru aproximativ 45-50 de minute, până se rumenește. După coacere, am lăsat-o în tavă încă vreo 10 minute, apoi am transferat-o pe un grătar de bucătărie. Am tăiat-o fierbinte pentru că nu aveam răbdare, voi să nu faceți ca mine! Plăcinta se taie rece, eventual ușor călduță pentru a nu risca să încruziți aluatul!

Este fragedă, aromată și toți iubitorii de plăcinte o vor aprecia!
Alte rețete cu dovleac găsiți aici.
Alte rețete de plăcinte, dulci sau sărate, găsiți aici.
Poftă bună!
[…] Aici găsiți și varianta de plăcintă învârtită cu dovleac și aluat de casă, bună de încercat în toamna ce bate la ușă! […]