Desertul copilăriei noastre, una dintre acele feluri de mâncare pe care le vom transmite din generație în generație. Fiecare gospodină are secretul ei, fie că este vanilat, aromat cu coajă de lămâie, servit cu dulceață sau cu scorțișoară, orezul cu lapte nu lipsește din niciun cămin. Astăzi vă prezint rețeta mea, foarte simplă, cu care orezul rămâne cremos, chiar și a doua zi.
Servings
4-6 porții
Prep time
5 min
Cooking time
20 min
Calories
150 kcal/100 g
INGREDIENTE
1 pahar de orez;
6 pahare de lapte;
6 linguri de îndulcitor natural sau zahăr;
1 lingură de extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat;
coaja de la 1/2 de lămâie;
un praf de sare.
INDICAȚII
- Am spălat bine orezul și l-am pus într-un vas cu fundul mai gros, împreună cu laptele, praful de sare și zahărul, la fiert. În general, se respectă proporțiile de 1:4 pentru fierberea orezului, însă, dacă vă doriți o textură cremoasă, mergeți de la 1:5 în sus. Din multe încercări, cred că varianta de 1:6 este cea mai bună pentru acestă rețetă de orez cu lapte.
- Orezul trebuie să fiarbă în lapte cam 15 minute, la foc mic, amestecând constant, să nu se prindă. Când bobul de orez este fiert, iar mijlocul a rămas puțin tare, orezul este perfect. Nu trebuie să fierbeți în mod exagerat orezul, va ajunge să se terciuiască.
Când stingeți focul, ar trebui să vă îngrijoreze cantitatea de lapte rămasă neabsorbită de orez. - Luați de pe foc, adăugați vanilia și coaja de lămâie, acoperiți cu un capac și lăsați orezul să se odihnească 10-15 minute, înainte de a-l pune în cupele de servire. Orezul va fierbe pasiv și va absorbi tot lichidul rămas, însă va avea o textură cremoasă, ușor curgătoare.
Dacă folosiți zahăr vanilat, puneți-l la fiert împreună cu zahărul/îndulcitorul. - După această etapă, orezul cu lapte este gata de servit: simplu, cu scorțișoară sau cu dulceață, așa cum vă place cel mai mult! Mie îmi place orezul cu lapte cald, însă se poate păstra la frigider 1-2 zile și să îl consumați rece sau încălzit și își va păstra textura cremoasă.
Poftă bună!
[…] Este un preparat versatil și poate fi adaptat oricăror preferințe alimentare. V-am arătat aici rețeta mea clasică de orez cu lapte, dar și rețeta de orez cu lapte și […]