Concediile, la acest moment, sunt încă incerte, însă nu ne împiedicăm nimeni să visăm sau să ne transformăm zile obișnuite în zile de vacanță… acasă! Cam așa am gătit această plăcintă, cu gândul la vacanță!
Spanakopita este o plăcintă grecească, cu brânză feta și spanac. Poți fi cel mai mare neiubitor de spanac, dacă guști plăcinta asta în frumoasa și însorita Grecia, nu o mai uiți niciodată!
Prima dată am gustat destul de sceptică (recunosc!), dar chiar este una dintre cele mai gustoase plăcinte sărate, dacă nu cumva chiar cea mai bună! Am făcut-o de mai multe ori, cu foi de plăcintă sau aluat foitaj și a ieșit bună, dar de data aceasta a ieșit magnifică pentru că am descoperit un ingredient minune: condimentele grecești de la Pastai de Vanilie.
Mixul acesta este absolut perfect, aduce gustul autentic grecesc. Amestecul de condimente conține: piper negru, usturoi pudră, ceapă pudră, oregano, busuioc, rozmarin, coajă de lămâie, cimbru, fenicul, mentă și sare de mare. El poate fi folosit pentru oricare dintre preparatele voastre de inspirație grecească: souvlaki, gyros, salata grecească, cartofi la cuptor, bouyourdi, musaca, pastitio și orice vă mai poftește inima! Eu abia aștept să testez mixul acesta la un sos tzatziki pe care să îl combin cu pâine prăjită cu usturoi și dovlecei pane.
Îl recomand cu mare drag, toate condimentele sunt atent alese și măcinate pentru a obține proporția ideală. Un plic are 75 g și costă 8,46, deci nu este deloc scump. Poate fi achiziționat de aici. Pe site găsiți și alte amestecuri foarte interesante despre care promit să vă mai povestesc în postările viitoare pentru că mi-am făcut provizii de condimente faine de tot!
Revenind la plăcintă, se face repejor în varianta propusă de mine pentru că am luat-o pe scurtătură și am folosit aluat foitaj proaspăt din comerț. Credeți-mă pe cuvânt, nu am timp și răbdare să fac aluat foitaj cu cei doi năzdrăvani printre picioarele mele! Dacă voi vreți și puteți, faceți aluatul de casă, dar timpul de pregătire va fi ceva mai mare.
INGREDIENTE
1 foaie aluat foitaj;
250 g spanac congelat;
3 fire de ceapă verde;
150 g brânză feta;
150 g brânză proaspătă;
1 ou;
2 lingurițe amestec de condimente grecești Pastai de Vanilie;
1 lingură de ulei de măsline;
Piper, dupâ gust;
1 gălbenuș de ou;
Semințe de floarea soarelui pentru decor (opțional).
Într-o tigaie, am încins puțin uleiul, apoi am adăugat ceapa verde tocată. Am lăsat ceapa la foc mic, să se înmoaie câteva minute, fără să se ardă, după care am adăugat cuburile de spanac congelat. Am călit ceapa și spanacul aproximativ 5-7 minute.
Am dat tigaia deoparte pentru a se răci puțin. Între timp, am mărunțit cele două feluri de brânză, le-am amestecat cu oul, apoi am adăugat ceapa, spanacul și condimentele. Am amestecat din nou, bine de tot, să se întrepătrundă toate aromele.
Am pus hârtie de copt în tava cuptorului, am așezat foaia de foitaj, apoi i-am franjurat lateralele, ca în fotografii. Am sigilat bine capetele, să nu curgă din compoziție și din șuvițele laterale am creat o împletitură. Am încercat să suprapun ușor șuvițele împletiturii pentru a fi sigură că plăcinta nu se va desface.
Am uns plăcinta cu ou, insistând la îmbinări, oul având calitatea de a acționa ca un sigiliu. Am presărat semințe de floarea soarelui peste plăcintă, acest pas este opțional, dar îi oferă un plus de savoare.
Am copt plăcinta la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute. (Până se rumenește bine deasupra).
Se poate consuma caldă sau rece, simplă sau alături de o lingură de iaurt grecesc, după plac!
Plăcinta se poate reîncălzi, se păstrează bine la frigider preț de 3-4 zile, se poate lua la pachet și, dacă vă rămâne nemâncată (mă îndoiesc!) o puteți congela, fără griji, până la o lună!
Vouă ce preparat vă amintește de vacanță?
[…] era gândul la spanakopita, dar voiam ceva mai lejer și fără caloriile din aluat, așa că am pus compoziția de la celebra […]
[…] am știut că va deveni plăcinta mea sărată favorită. Am recreat gustul în mai multe variante: cu aluat foitaj, fără aluat și astăzi într-o variantă cu foi de plăcintă sfărâmate, să nu adăugăm […]