Aluat pufos de cozonac și umplutură de brânză dulce cu stafide: asta numesc eu un răsfăț culinar! Seamănă cu celebrele poale-n brâu, doar că am modificat aluatul (ca să rămână pufoase mult timp!) și forma de prezentare.
Aluatul este aromat, se desface în pale și rămâne pufos chiar și a doua zi. M-aș încumeta să spun că va fi pufos și a treia, și a patra zi, dar la noi nu rezistă decât până în cel mult a doua, așa că nu am de unde să știu! Dacă nu vă place brânza (dar, zău, cui nu îi place brânza?) puteți umple rulourile cu gem, gem amestecat cu nucă măcinată, nucă, cremă de ciocolată sau doar fructe uscate și rahat.
INGREDIENTE
- Aluat:
2 ouă;
50 g zahăr;
200 ml lapte călduț;
350 g făină;
100 g griș;
40 ml ulei;
10 g drojdie uscată;
3 g sare;
coajă rasă de lămâie;
1 plic de zahăr vanilat.
- Umplutură:
400 g brânză dulce (bine scursă de zer);
2 ouă;
50 g zahăr (sau după gust);
1 plic de zahăr vanilat;
60 g griș;
75 g stafide;
Un praf de sare;
Coaja de la o lămâie.
- Extra:
1 gălbenuș de ou pentru uns;
zahăr pudră pentru ornat.
Am frământat aluatul la mașina de pâine: am pus întâi laptele călduț, zahărul, ouăle și drojdia, apoi făina, grișul, sarea, zahărul vanilat și coaja de lămâie. În funcție de ingredientele folosite, aluatul poate avea nevoie de 1-2 linguri de făină în plus sau 1-2 linguri de lapte, dacă este prea vârtos. Când aluatul a început să se lege, am adăugat și uleiul, puțin câte puțin. Am obținut un aluat molcuț, neted, ușor lipicios. Grișul din compoziție îl va face foarte pufos, garantez!
Am uns un bol cu ulei și am mutat aluatul frământat, apoi l-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat în pace până ce și-a dublat volumul. (Cam 90 de minute, la temperatura camerei).
Între timp, am pregătit și umplutura: am amestecat toate ingredientele într-un bol. Simplu, nu? Adaptați cantitatea de zahăr după gustul vostru, precum și cantitatea de griș, în funcție de brânza folosită. Umplutura nu trebuie să curgă, dar nici țeapănă!
Am răsturnat aluatul pe o planșetă ușor înfăinată, am întins o foaie cu grosimea de aproximativ 1 cm, am întins uniform umplutura pe toată suprafața, am format un sul lung și l-am tăiat în 8 bucăți, aproximativ comparabile, pe care le-am așezat în tava pregătită cu hârtie de copt.
Am lăsat rulourile încă vreo 20 de minute la crescut, în tavă, timp în care am încins cuptorul la 180 de grade. Fix înainte de a le da la cuptor, am uns rulourile cu gălbenuș de ou.
Am copt melcișorii cu brânză cam 40-45 de minute. Dacă vi se pare că se rumenesc prea tare deasupra, îi acoperiți cu hârtie de copt și continuați coacerea.
După coacere, am scos rulourile din tavă (cu tot cu hârtie de copt!), le-am lăsat să se răcorească pe un grătar și le-am pudrat cu zahăr. Recunosc, am gustat unul aproape fierbinte!
Tare bune și pufoase! Merg la mic dejun, la pachet sau ca gustare de după amiază lângă cafea, ceai ori un pahar de lapte!
Poftă bună!