
Prăjitura cu vișine este printre preferatele mele, încă din copilărie. Nu era vară fără acest desert în casa noastră, făcut cu vișine proaspete. Iarna însoțea mesele de sărbătoare și foloseam vișine congelate.
Fiind genul de produs de patiserie bogat în calorii nu îl prepar frecvent, însă își găsește locul pe masa noastră de cel puțin 4-5 ori pe an.
Sunt convinsă că toți știți prăjitura cu vișine și fiecare gospodină are rețeta ei, însă știați ce bune prietene pot fi vișinele cu nucile și alunele?
15-20 de porții
15 minute
35 minute
INGREDIENTE
9 ouă;
12 linguri de zahăr; (aprox. 250-300 g, după gust)
16 linguri de făină; (aprox. 400 g)
6 linguri de ulei; (aprox. 80-100 g)
1/2 linguriță de coajă rasă de lămâie;
2 lingurițe de praf de copt; (max. 5 g)
1 lingură de extract de vanilie/un plic de zahăr vanilat;
500 g vișine fără sâmburi;
150 g nucă tocată grosier;
50 g alune mărunțite;
Un praf de sare;
Zahăr pudră pentru decor, opțional.
INDICAȚII
- Am separat ouăle. Am bătut albușurile spumă tare cu un praf de sare, apoi am adăugat zahărul și vanilia și am continuat să mixez până ce am obținut o bezea fermă și lucioasă.
Separat, am amestecat gălbenușurile cu uleiul și coaja de lămâie, apoi le-am turnat peste albușuri, mixând ușor pentru a nu scoate aerul din compoziție.
Făina și praful de copt le-am cernut, apoi le-am încorporat în aluat cu ajutorul unei spatule.
Împreună cu făina am pus în aluat și jumătate din cantitatea de nucă, amestecând-o ușor.
Eu am folosit vișine proaspete, așa că le-am scos sâmburii și le-am lăsat la scurs într-o strecurătoare. - Am tapetat o formă de 40×20 cm cu hârtie de copt și am turnat aluatul. Peste aluat am așezat, cât mai uniform, vișinele pudrate cu puțină făină, restul de nucă și alunele mărunțite.
- Am copt prăjitura la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 35 de minute, la 180 de grade. În funcție de cuptor, timpul poate varia între 25 si 40 de minute. Prăjitura este gata când trece testul scobitorii și este frumos rumenită deasupra.
- Am lăsat prăjitura să se răcească pe un grătar, apoi am pudrat-o cu zahăr și am tăiat-o.
- Prăjitura este minunată, plină de aromă, aluatul nu este uscat sau înecăcios.
Se poate păstra 2-3 zile la temperatura camerei sau până la o săptămână în frigider.
Dacă o pregătiți pentru zile de sărbătoare când toată familia se strânge la masă, nu va mai rămâne nici firimitură!
Se porționează ușor și este numai bună de luat la pachet, la școală, serviciu, în excursii sau la picnic.

Poftă bună!