ȘTRUDEL RAPID CU MERE ȘI NUCI

Cele mai multe rețete de-ale mele se nasc uitându-mă la ingredientele de care dispun. Foarte rare sunt cazurile în care îmi propun să gătesc un anumit preparat și cumpăr ingrediente special pentru aceasta. Altfel spus, de cele mai multe ori, improvizez!

Cam așa și cu acest ștrudel. Să vă spun circumstanțele: 4 foi de plăcintă de care mă tot încurcam în congelator, rămase de la alte plăcinte, 2 mere care dădeau semne clare de bătrânețe și un pumn de nuci rămas de la mucenici. Rezultatul?

Ștrudelul se poate face și cu pere, gutui sau orice alte fructe pe care le mai găsiți în piețe (sau în congelator!) și îl puteți adapta gusturilor voastre, jonglând cu aromele.

Eu am folosit pentru aromatizare mix Apple Pie de la Spice Hub (cred că e prima dată când folosesc mixul ăsta la o plăcintă cu mere, în rest l-am pus în de toate, chiar și în cappucino!) și vă reamintesc că îl puteți comanda și voi, cu 10% reducere, folosind codul SH10.

INGREDIENTE (1 Ștrudel)

  • 4 foi de plăcintă;

  • 2 mere potrivite;

  • 2 linguri de zahăr brun;

  • 1 lingură de făină de migdale;

  • 1 lingură de mix Apple Pie;

  • 15 g unt topit;

  • 25 g nuci mărunțite;

  • Zahăr pudră pentru ornat.

Am încins cuptorul la 180 de grade.

Foile le-am decongelat lent la frigider, peste noapte. Am topit untul și am uns fiecare foaie (cu excepția ultimei!), am păstrat o lingură de unt și pentru a unge ștrudelul.

Am spălat și uscat merele, apoi le-am feliat foarte subțire cu o răzătoare tip mandolină. (Cu tot cu coajă, coaja e sănătoasă și conține fibre!)

Am presărat 1/2 de lingură de făină de migdale și o lingură de zahăr brun peste ultima foaie de plăcintă, apoi am așezat merele, amestecate cu o lingură bună de Apple Pie. Peste mere, am pus restul de făină de migdale, încă o lingură de zahăr brun și nucile mărunțite. Făina de migdale are rolul de a absorbi sucul lăsat de mere și se poate înlocui cu făină de nuci sau alune, pesmet sau chiar griș, dacă merele sunt zemoase.

Am rulat ștrudelul, sigilând bine capetele, l-am uns cu unt topit și l-am dat la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25 de minute, până se rumenește frumos.

Am scos ștrudelul din cuptor și l-am decorat cu zahăr pudră. Zahărul pudră aderă mai bine la preparatele fierbinți, știu asta de la mama Tia, așa că, dacă vreți să îl pudrați, faceți asta cât e cald.

Am lăsat ștrudelul să se răcească în tavă, apoi l-am feliat. Ștrudelul se poate servi călduț sau rece, după preferințe!

Așadar, din ingrediente puține și simple puteți obține, extrem de rapid și ușor, o gustare de casă delicioasă!

Alte rețete cu mere găsiți aici.

2 comentarii

Lasă un răspuns