TOCĂNIȚĂ DE CEAPĂ

Tocănița de ceapă este genul de “comfort food” cum ar spune americanii, adică o mâncărică delicioasă, fix cum o pregătesc bunicile, mamele sau mătușile noastre. De fapt, gustul este fix la fel, însă metoda de pregătire este dietetică.

Se poate găti cu muuuult ulei și muuulteee calorii sau extra light, așa cum veți vedea în rețeta mea. Având în vedere ingredientele, precum și metoda de preparare, o puteți integra cu succes în diete de slăbit sau stil de viață low carb.

Servings

6 porții

Prep time

40 minute

Cooking time

45 minute

INGREDIENTE

  • 2 pulpe și un piept de pui (am avut pasăre de curte);

  • 500 g ceapă roșie;

  • 500 g ceapă albă;

  • 1 ardei kapia foarte mare sau 2 obișnuiți;

  • 1 ardei gras;

  • 1 morcov;

  • 1 lingură de ulei;

  • 2 linguri de bulion;

  • 1 linguriță de boia de ardei dulce;

  • 2-3 fire de cimbru;

  • 2 foi de dafin;

  • 1/2 de linguriță de fulgi de chilli;

  • 1/2 de legătură de pătrunjel;

  • Sare și piper. 

INDICAȚII

  • Pentru că am folosit carne de pasăre de curte, am fiert-o bine, apoi am dezosat-o și am rupt-o fâșii. Am păstrat supa în care a fiert carnea. 
    Dacă folosiți pui din comerț, nu are rost să îl fierbeți. Este mai indicat să îl rumeniți ușor în 2-3 linguri de ulei, apoi să îl gătiți împreună cu legumele. (deși veți adăuga ceva calorii în plus!)
  • Am curățat legumele (cu ochii in lacrimi) și, pentru a nu irosi și alte lacrimi, am mărunțit ceapa la robotul de bucătărie, iar ardeii și morcovii la cuțit.  Dacă nu aveți robot de bucătărie sau nu îl folosiți, lăsați ceapa măcar 10 minute în apă rece înainte de a o toca și țineți aproape un pachet de șervețele. Însă vă promit că merită să vărsați câteva lacrimi pentru gustul final!
  • Într-o cratiță încăpătoare am pus uleiul la încins, apoi am adăugat ceapa, ardeii, morcovul și carnea. Am lăsat să se înăbușe cam 5 minute, amestecând constant, apoi am adăugat 2 polonice de supă și am lăsat să fiarbă la foc potrivit.
    Am lăsat la fiert cam 30 de minute, completând cu supă de carne, la nevoie. 
    Când legumele au fost bine fierte, iar ceapa s-a topit, formând un sos dulceag, am adăugat condimentele și bulionul, apoi am lăsat să fiarbă încă vreo 5 minute. 
  • Am stins focul și am presărat pătrunjel verde tocat. 
    Nici nu vă pot descrie ce arome fantastice ies din cratiță!
    Am servit tocănița alături de mămăliguță și castraveți murați. Însă merge de minune și cu pâine proaspătă și salată de ardei copți!

Poftă bună!

Lasă un răspuns