CHEC CU BANANE ȘI CRUMBLE DE NUCI

Pe site deja găsiți multe rețete cu banane, checuri, brioșe, tarte, smoothie, prăjituri fără coacere, etc. V-am mai explicat și motivul: tot timpul cumpărăm mai multe banane decât mâncăm ca atare, așadar caut să le transform în alte preparate astfel încât să nu ajungă, în niciun caz, la gunoi.

Rețeta de azi este regina checurilor cu banane. Am pus în chec nuci și bănuți de ciocolată neagră, dar cu adevărat special îl face topping-ul crocant, cu mix Apple Pie. Casa miroase a scorțișoară și a nuci, iar gustul este divin!

Așa cum îmi place mie, rețeta se face super simplu, prepararea nu durează nici 10 minute! Ba chiar merge preparat cu sau de către copii, dacă sunt pasionați și implicați în bucătăreală. Pentru reușite fără cusur vă recomand să preparați acest chec cu făină Grania pentru prăjituri!

INGREDIENTE (1 chec)

  • 170 g făină Grania pentru prăjituri;

  • 90 g zahăr alb;

  • 2 banane mari coapte;

  • 1 ou mare;

  • 50 g unt topit;

  • 1 lingură de extract de vanilie;

  • 2 linguri nuci tocate grosier;

  • 2 linguri bănuți de ciocolată neagră;

  • 1/2 de linguriță praf de copt;

  • 1/2 de linguriță bicarbonat de sodiu;

  • Un praf de sare.

  • Topping crumble:
  • 1 lingură făină Grania pentru prăjituri;

  • 1 lingură de zahăr brun;

  • 1 lingură nuci tocate;

  • 1 lingură mix Apple Pie;

  • 1 lingură de unt rece.

Am pasat bananele cu o furculiță (ideale sunt cele foarte coapte, cu puncte negre pe coajă!), apoi am adăugat untul topit și răcorit, zahărul, oul, făina, bicarbonatul, praful de copt, sarea și vanilia. Am omogenizat aluatul cu un tel, am adăugat nucile și ciocolata și le-am încorporat cu o spatulă. Aluatul este gata!

Pentru crumble, am pus toate ingredientele într-un bol și le-am frământat cu degetele până am obținut o textură nisipoasă.

Am pulverizat ulei pentru copt într-o tavă antiaderentă (dacă tava nu este antiaderentă, folosiți hârtie de copt!), am răsturnat aluatul, iar peste el am presărat crumble-ul.

Checul se coace în cuptorul preîncălzit, la 165 de grade, pentru 50-60 minute, până trece testul scobitorii.

După coacere, am scos tava din cuptor și am lăsat checul în ea încă vreo 5 minute, apoi l-am răsturnat pe un grătar și l-am feliat după răcire.

Este atât de bun și cu o combinație așa faină de texturi, încât abia te poți opri din mâncat! Se potrivește perfect cu vremea urâtă de afară, lângă o cafea, capoucino, ciocolată caldă sau ceai. Acest chec se potrivește atât la micul dejun, cât și pentru desert sau gustare.

Checul rezistă bine până la 4 zile la temperatura camerei sau chiar și o săptămână la frigider. Se poate congela feliat (cu hârtie de copt între felii), bucurându-vă de gustul său oricând aveți chef, fie decongelând lent feliile la frigider, peste noapte, fie lăsat câteva ore la temperatura camerei.

Poftă bună!

Lasă un răspuns