Cei mici sunt interesați de toate fructele de pe tarabe sau din magazine, dar interesul durează cam până le aducem acasă. Pe urmă, au alte interese. 🤣 E drept, mănâncă fructe și nu mă plâng, dar mereu am și ceva rămas pentru “reciclare”. Cam așa cu prunele de azi: copiilor lr plac prunele foarte tari și acrișoare, adică maximum 2 zile de când poposesc la noi acasă, dacă sunt coapte, nu se mai ating de ele.
Plecând, așadar, de la 800 g de prune coapte, a ieșit această tartă, care nu conține deloc zahăr, cu blat crocant, îmbogățit cu migdale și fructe dulci-acrișoare.
INGREDIENTE
- Blat:
115 g unt rece;
300 g făină;
1 ou;
45 g dulcișor;
25 ml rom; (alcool, nu esență!)
10-20 ml de apă foarte rece;
Un praf de sare.
- Umplutură:
800 g prune feliate;
2 linguri făină de migdale;
1 lingură făină de grâu;
2-3 linguri dulcișor.
- Extra:
Un gălbenuș de ou pentru uns;
2 linguri migdale tocate;
1 lingură făină de migdale.
Pentru blat, am folosit robotul de bucătărie: am pus făina, sarea și untul tăiat cubulețe, am mixat până am obținut o textură nisipoasă, apoi am adăugat îndulcitorul, oul și romul, iar câteva pulsații, 2-3 linguri de apă foarte rece (puse una câte una, în funcție de nevoi!) și gata aluatul. Nu e nevoie să insistați, veți știi că e gata când începe să se adune pe pereții vasului. Am adunat aluatul, l-am pus în folie alimentară, sub formă de disc, și l-am dat la frigider aproximativ o oră.
Între timp, am încins cuptorul la 180 de grade, am spălat și feliat prunele. Am scos aluatul rece de la frigider, l-am întins (cât permite tava), apoi l-am dat la frigider, cu tot cu tavă, cam 15 minute.
Nu vrem să se încălzească aluatul, așa că lucrăm repede: am scos aluatul, am presărat peste el (lăsând marginile libere): 1 lingură de făină de grâu, apoi 2 de făină de migdale și îndulcitorul, apoi am aranjat prunele. Am pliat marginile peste fructe, suprapunându-le ușor, apoi le-am uns cu gălbenuș de ou și am presărat pe margini migdale tocate și peste fructe încă o lingură de făină de migdale. Fructele mele sunt potrivit de dulci, dar nouă ne plac așa. Dacă vreți dulce-dulce, adaptați cantitatea de îndulcitor.
Am copt tarta aproximativ 50-55 de minute, pànă ce fructele s-au înmuiat, marginile s-au rumenit, iar casa toată miroasea a “nu mai am răbdare!).
Se împrietenește bine cu înghețata cu vișine liofilizate, deci v-aș sugera să le testați împreună.
Așadar, dulciurile nu se fac neapărat cu zahăr! Îndulcitorii Sweeteria sunt stabili la copt și nu schimbă gustul preparatelor, așa că vă recomand să îi încercați pentru dulciuri de casă mai sănătoase și mai puțin calorice.
Poftă bună!