TORTILLAS DE CASĂ

Tuturor ne plac wrap-urile, adică sandwich-urile calde în lipii delicioase. Le consumăm la micul dejun, la un prânz rapid sau le luăm la pachet. Ideal este să le preparăm în casă, iar, uneori, lipsa timpului ne face să căutăm soluții prin care să scurtăm timpul petrecut în bucătărie.

Dacă aleg să cumpăr lipii din comerț, prefer, de departe, lipiile libaneze pentru că au listă scurtă de ingrediente și sunt mult mai naturale. Lipiile de tip tortilla din comerț abundă în conservanți, au termen de valabilitate de peste un an, ceea ce trebuie să ne dea de gândit. Și totuși, tortilla sunt mult mai flexibile și mai delicioase decât lipiile libaneze, comportându-se mult mai bine în sandwich-uri tip shaorma. Soluția? Le facem în casă, proaspete, din câteva ingrediente simple, fără drojdie și, bineînțeles, cu făină Pambac tip 000.

Pe site găsiți și alt fel de lipii: lipii indiene (naan), lipii simple de casă, lipii low carb sau pita grecească.

INGREDIENTE (6- 8 bucăți)

  • 280 g făină Pambac tip 000;

  • 60 ml apă caldă;

  • 60 ml lapte cald;

  • 20 g untură/unt/30 ml ulei;

  • 5 g sare;

  • 1 linguriță praf de copt.

Într-un bol am pus făina, praful de copt, sarea și untura. Am frământat până am obținut o textură nisipoasă, apoi am adăugat laptele și apa, bine încălzite.

Am frământat până ce aluatul s-a legat, apoi l-am transferat pe planșeta de silicon și l-am frâmântat în continuare (aprox. 5 minute), până am obținut un aluat neted și nelipicios.

Am împărțit aluatul în 8 bucăți, le-am dat formă de bilă și le-am acoperit cu un ștergar curat, aluatul are nevoie de 15-20 de minute să se relaxeze. Îl puteți lăsa la odihnit până la o oră.

Am încins o tigaie de fontă și, cu ajutorul sucitorului, am întins lipiile subțiri de tot. Dacă vreți lipii mari, cu diametrul de aprox. 25 cm, împărțiți aluatul în 4 – 5. Lipiile mele au diametrul de aprox. 18-20 cm, deci sunt mai micuțe.
Lipiile se coc 30-45 de secunde pe fiecare parte, depinde cât se subțire întindeți aluatul. După coacere, le depozităm sub formă de teanc, într-un ștergar, pentru a nu se usca și a-și păstra elasticitatea.

Lipiile sunt foarte gustoase și flexibile. Dacă nu le consumați imediat, tortillas se pot păstra până la 12 ore la temperatura camerei, puse în pungă sau 4-5 zile la frigider. Eu le păstrez în pungă de plastic cu fermoar.
Lipiile pot fi congelate, cu hârtie de copt între ele și încălzite ușor înainte de consum.

Le recomand cu mare drag, nu veți mai cumpăra din comerț după ce veți testa acasă rețeta! Care e wrap-ul vostru favorit? Încep eu: cu ton, avocado, ou fiert și salată proaspătă!

Un comentariu

Dă-i un răspuns lui TORTILLA LA CUPTOR CU OUĂ ȘI CIUPERCI – Zice Mami Anulează răspunsul