PLĂCINTĂ CU BRÂNZĂ ÎN STIL RUSESC

Nouă ne plac prăjiturile cu brânză dulce: sunt delicioase, dar și hrănitoare, venind cu aport de proteine. Ei bine, am o rețetă nou nouță pentru voi: plăcintă cu brânză fără foi și fără făină, de inspirație rusească.

Se prepară rapid, fără tehnici speciale și din ingrediente pe care, cel mai probabil, deja le aveți în casă. Am folosit griș Pambac pentru o textură fină și aerată, pe care vi-l recomand călduros și vouă.

Plăcinta este bună și călduță, dar și rece, chiar de la frigider. Textura este undeva între plăcintă, cheesecake și pască fără aluat, fiind aromată și plină de stafide delicioase. Dacă nu vă plac stafidele puteți folosi merișoare sau caise uscate sau chiar picături de ciocolată.

INGREDIENTE

  • 550 g brânză proaspătă;

  • 100 g smântână fermentată, min. 20% grăsime;

  • 50 g griș Pambac;

  • 100 g zahăr;

  • 50 g stafide;

  • 1 linguriță extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;

  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie;

  • 3 ouă;

  • Un praf de sare;

  • 1/2 linguriță praf de copt;

  • Zahăr pudră pentru ornat, opțional.

Am amestecat smântâna cu grișul și am dat bolul deoparte vreo 20-30 de minute, cât am pregătit altceva. Dacă vă grăbiți, lăsați grișul să se umfle măcar cât pregătiți restul.

În blender am pus ouăle, sarea, zahărul și brânza, apoi am mixat până am obținut o cremă fină.

Am încins cuptorul la 160 de grade.

Am pus coaja de lămâie, vanilia, praful de copt și stafidele peste griș, apoi crema de brânză cu ouă, sare și zahăr și am omogenizat cu un tel.

Am transferat compoziția într-o tavă de 20×20 cm, tapetată cu hârtie de copt și am dat-o la cuptorul preîncălzit pentru 50-55 de minute, până se încheagă și se rumenește.

După coacere, am lăsat plăcinta în tavă, încă vreo 30 de minute, cât să se răcorească, apoi am pudrat-o cu zahăr, am porționat-o și am așezat-o pe un platou.

Se servește cu poftă, caldă sau rece, până la ultima firimitură!

Poftă bună!

Lasă un răspuns