
Dacă vă plac prăjiturile cu brânză dulce, aceasta cu siguranță va intra direct în caietul vostru cu rețete, la categoria “cele mai apreciate prăjituri”.
Este pufoasă, aromată și sățioasă. Se face rapid, fără tehnici complicate și fără ingrediente fandosite.
Este fix genul de prăjitură care se poate transmite din generație în generație. Seamănă cu plăcinta cu brânză, însă se face și mai ușor, iar gustul este mai rafinat.
V-am făcut curioși? Să trecem la treabă!
10 porții
10 minute
40 minute
INGREDIENTE ALUAT
12 linguri de făină;
9 linguri de ulei;
9 linguri de lapte;
9 linguri de zahăr;
2 ouă;
1 linguriță de praf de copt;
1 lingură de extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;
Un praf de sare.
INGREDIENTE cremă de brânză
550 g brânză de vaci;
5 ouă;
5 linguri de griș;
5 linguri de zahăr;
50 g merișoare sau stafide;
1 lingură de extract de vanilie/ 1 plic de zahăr vanilat;
Un praf de sare.
INDICAȚII
- Am pus într-un bol toate ingredientele aluatului și le-am mixat 2-3 minute până s-au omogenizat. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt am pus cam 1/2 din amestecul de aluat, am nivelat cu o spatulă, apoi am dat la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 12 minute.
- Am amestecat, în alt bol, toate ingredientele pentru crema de brânză (cu excepția merișoarelor) și le-am mixat 1-2 minute, apoi am adăugat merișoarele și le-am încorporat cu o spatulă.
- Am scos tava cu primul blat din cuptor, am pus amestecul de brânză, am nivelat ușor, apoi am turnat și restul de aluat rămas.
- Am dat la cuptor pentru încă 35-40 de minute, până se rumenește frumos deasupra.
După coacere, am scos prăjitura să se răcorească pe un grătar, am pudrat-o cu zahăr și am tăiat-o după ce s-a răcit complet.
Prăjitura se poate păstra 2 zile la loc răcoros sau, mai bine, 3-4 zile la frigider (dacă rezistă atâta timp nedevorată!) și, pentru că nu face firimituri, se poate lua la pachet, pe post de gustare.


Poftă bună!
[…] Dacă vreți să testați și varianta de prăjitură turnată cu brânză dulce și merișoare, o găsiți aici. […]
[…] mari, deopotrivă! Pe site găsiți și alte variante de prăjituri turnate: cu gem și nuci sau cu brânză dulce, la fel de bune și de simplu de […]