Rețeta de sos de roșii la borcan este foarte simplă și extrem de versatilă: îl puteți folosi pentru paste, pizza, bruschete, tocănițe, ostropel sau fripturi cu sos. Nu trebuie decât să desfaceți borcanul și să vă bucurați de gustul de roșii de vară în plină iarnă! Fără conservanți, fără ingrediente al căror nume vă este greu să îl pronunțați.
Așadar, fuguța la piață, cât încă mai găsiți roșii gustoase!
INGREDIENTE
1,5 kg de roșii;
50 ml ulei de măsline;
150 ml vin alb sec;
1 ardei kapia;
4-5 căței de usturoi;
Oregano, busuioc, cimbru sau orice alte plante aromatice preferați;
1/4 de linguriță de fulgi de chilli;
1 linguriță de sare; (opțional)
piper, după gust;
1 lingură de zahăr. (Opțional)
Am opărit roșiile crestate (1-2 minute) în apă clocotită pentru a curăța ușor coaja, apoi le-am curățat de cotoare, le-am tăiat bucăți împreună cu ardeiul kapia și le-am dat la blender. Am răsturnat sucul obținut în vasul multicookerului Tefal One Pot, însă puteți folosi și o oală normală.
Am adăugat peste sucul de roșii și ardei usturoiul pisat, vinul, uleiul, cimbru, busuioc și oregano. Nu am adăugat sare și zahăr, prefer să condimentez ulterior mâncarea la care voi folosi sucul, dar dacă intenționați să folosiți acest sos exclusiv la paste sau pizza puteți adăuga sare și zahăr.
Am setat aparatul pe funcția Simmer pentru 20 de minute. (În funcție de soiul de roșii folosit, timpul poate varia între 15 și 25 de minute). Dacă nu folosiți un multicooker, fierbeți sosul la foc mic, amestecând din când în când.
Sosul este gata când se îngroașă destul de mult, iar uleiul începe să iasă la suprafață.
Am turnat sosul de roșii în borcane sterilizate după această metodă, am pus capacele, am verificat să nu curgă și am dat borcanele la cuptorul preîncălzit, la 130 de grade, pentru 46 de minute. Acest procedeu se numește suprasterilizare.
Am lăsat borcanele să se răcească lent, în cuptor, apoi le-am etichetat și le-am mutat în cămară, unde vor sta cuminți până le vine rândul să se facă utile!
Încercați și voi?
Bună dimineața! Câte borcane v-au ieșit? Și ce gramaj au? Aș face cantitate dubla si vreau sa sa stiu daca imi ajung.
Mulțumesc 😊
Din cantitatile retetei au rezultat 3 borcane de aprox. 400 g. Depinde si de soiul rosiilor (cu cat sunt mai carnoase, cu atat mai bine!). Spor la treaba si va astept cu impresii!
[…] 300 g sos de roșii; […]
[…] 400 g sos de roșii; […]
[…] 400 g sos de roșii; […]
[…] 1 borcan sos de roșii; […]